Jaktnyheter

Uppdaterad: Linghedvargen avlivad

Vargen hade ett framben som var avskjutet och var angripen av skabb. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Den skadskjutna vargen i Linghed i Dalarna är nu avlivad. Länsstyrelsen bekräftar under eftermiddagen att vargen är död.

"}}

Jaktjournalen rapporterade på lördagsförmiddagen att eftersöksjägarna fann spår efter vargen på nyårsaftonen i närheten av Linghed. Spåren ledde norrut mot Enviken.

Uppgiften till Jaktjournalen är att man släppte en hund som jagar varg och att det ganska snabbt blev ståndskall. Hundföraren kunde skjuta vargen, som visade sig vara i mycket dåligt skick. Ena frambenet var av.

Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna, bekräftar på lördagseftermiddagen att vargen fälldes på nyårsaftonen.

På naturbevakare Bert Erikssons bild ser det ut som att vargen är angripen av skabb. Foto: Länsstyrelsen

Fortsatt eftersök

– Det var jägarna som hade skyddsjakten som fortsatte eftersöket. Det är den varg som gått på tre ben och som observerats vid många tillfällen som skjutits. Den var i dåligt skick, säger Bert Eriksson till Jaktjournalen.

Vargen skottskadades i våras under en skyddsjakt i byn Linghed i Dalarna. Under höstkanten återvände den till byn och senaste tiden har den synts svårt haltande och avmagrad i området.

Ordalydelsen i paragraf 40C i jaktförordningen har medfört att jägare som sett den skadade vargen inte vågat skjuta den.

Förordningen anger att ett skadat vilt får avlivas om det ”anträffas”. Att söka upp ett skadat djur är inte tillåtet.

Som Jaktjournalen rapporterat har även länsstyrelsens naturbevakare meddelat att de inte vågade söka upp och avliva vargen, på grund av skrivningen i paragraf 40C i jaktförordningen.

Den skadskjutna vargen fångades på bild av en åtelkamera i slutet av november. Den såg svårt medfaren ut och har nu avlivats. Foto: Privat