De norska flyttvargarna rör sig norrut. Vargforskare Olof Liberg utesluter att de stötts från området där de placerades efter flytten. Arkivbild: Gettyimages

Liberg utesluter att norska flyttvargarna motats norrut

Vargvänner tror att de norska flyttvargarna blivit störda och stötta från området sydost om Oslo. Vargforskare Olof Liberg tror inte på den teorin.- Det går inte att stöta bort vargar från ett revir, säger Liberg till Jaktjournalen.

"}}

Vid årsskiftet sövdes och flyttades en hanvarg med finsk-ryska gener och en vargtik från trakterna av Österdalen. De hade slagit sig ned i gränsområdet till vargzonen och riskerade att bli fällda i licensjakten. De flyttades till skogarna längst söderut i den norska vargzonen, sydost om Oslo.

Vandrar norrut

För någon vecka sedan kom uppgifter från Miljödirektoratet att vargarna vissa dagar kommit ifrån varandra och vandrat längre sträckor. Myndigheterna drog slutsatsen att de störts i sina daglegor.

På söndagen meddelade de norska myndigheterna att licensjakten på varg stoppats i områden utanför utsläppsplatsen, för att vargarna inte skulle riskera att skjutas i licensjakten.

På måndagen uppdaterades situationen. Vargarna vandrar uppenbart norrut och nya områden längs vandringsvägen avlystes från licensjakten. Samtidigt släpptes licensjakten på igen i områden där den först stoppades.

Polisanmälan

Norska värnarföreningen Rovviltets Röst hävdar på Facebook att vargarna störts avsiktligt, för att stötas bort från området där de släpptes ut. Det ska ha gjorts en polisanmälan.

Men vargforskare Olof Liberg finner det osannolikt att vargarna skulle ha motats bort från området, om de börjat bilda revir där.

– Det går inte att störa dem så mycket att de lämnar sitt revir. Det är ju ett väldigt stort område. Vi vet också att vargar inte låter sig störas så lätt. När vi gått in och besökt lyor med valpar har föräldradjuren bara bytt lya efter vårt besök – aldrig lämnat reviret, säger Olof Liberg.

Tivedentiken löpte

Nu återstår att se om de norska flyttvargar gör som vargar gjort i nästan samtliga fall då de flyttats i Sverige och Norge – vandrar hem till sitt ursprungliga revir. Samma sak har noterats av vargforskarna i USA. Fenomenet kallas ”homing”.

Den varghane med finsk-ryska gener som nu vandrar norrut i Norge flyttades första gången hösten 2019. Han stannade inte i skogarna utanför Kongsvinger utan vände norrut.

Den så kallade Junselevargen sövdes och flyttades fyra gånger. Hon vandrade norrut varenda gång.

Endast en vargflytt har lyckats i Sverige. De helsyskon som Naturvårdsverkets personal transporterade från Norrbotten till Tiveden i Örebro län vårvintern 2013 blev kvar vid utsläppsplatsen.

– I det fallet löpte tiken, så de fick väl annat att tänka på än att vandra hem, säger Liberg.