Lejonjakt åter tillåten i Zimbabwe

Kapstaden (JJ) När skandalen runt det skjutna lejonet Cecil börjat blåsa över öppnar Zimbabwe nu åter för lejonjakt på privata reservat. Troféjakt är en viktig inkomstkälla för flera länder i södra Afrika. Samtidigt ökar exporten av lejonskelett till Asien, eftersom tigrarna är på väg att ta slut. Tigerben är en traditionell ingrediens i läkemedel i Östasien.

Regeringen i Zimbabwe har åter öppnat för trofé- och lejonjakt i Zimbabwe. ( Foto: Roger C Åström)

Efter att nyhten om att lejonet Cecil skjutits förbjöd Zimbabwe all troféjakt. En dryg månad efter skjutningen öppnar regeringen för jakt igen med undantag för Antoinette Farm, där Cecil sköts. Dessutom förbjuds jakt på djur med radiosändare. Minst fyra lejon från Hwange med radiosändare har skjutits det senaste året.

Zimbabwe har i år utfärdat jaktlicenser för 70 lejon. Det finns drygt 2 000 lejon i landet, enligt nationalparksmyndigheten.

Troféfrakt drar in stora belopp i södra Afrika, där storviltet har ökat de senaste decennierna till skillnad från resten av Afrika. Privat avel har vänt de nedåtgående kurvorna.

Ägare av viltfarmer framhåller hur legal jakt räddat exempelvis noshörningen, som var nästan utrotad i Sydafrika. Genom privata avelsprogram var den uppe i 21 000 individer.

Efter Cecilskandalen har tre amerikanska flygbolag aviserat att de inte längre tillåter jakttroféer från afrikanskt storvilt ombord. Jaktindustrin varnar för att det bidrar till djurens utplåning. Utan inkomster från viltet kommer toleransen mot djur som elefanter och lejon att minska, eftersom de kan ställa till stora problem för jordbruk och boskap, skriver Svenska Dagbladet.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser