Jaktjournalens chefredaktör Daniel Sanchez. Foto: Per Jonson
Jaktjournalens chefredaktör Daniel Sanchez. Foto: Per Jonson

Ledare: ”Jaktjournalen viftar inte med några pekpinnar”

Du ska kunna dina lagar och regler för att få jaga. Men för en del räcker inte det. Jaktjournalens chefredaktör reagerar på allt hårdare anspråk från jägarleden där personliga och godtyckliga etiska krav tar glädjen ur jakten.

"}}

Denna text publicerades i Jaktjournalen nummer 11 2020.

Du kan inte bara gå ut jaga. Du måste ha koll på säkerheten, etiken, hur du uppfattas av den icke-jagande allmänheten, hur du ska tilltala dina jaktkamrater, vilka bilder du kan lägga ut på sociala medier och vilka jaktformer kamraterna godkänner. Först därefter kan du unna dig lite jaktglädje.

Eller nja. I första hand ska du såklart ha koll på jakt- och vapenlagar, tilldelningar och avskjutningsregler om du inte vill hamna i tinget.

Viktiga grejer

Lagar, säkerhet och etik är viktiga saker för att vi ska få fortsätta jaga och det är därför som alla som tagit jägarexamen lärt sig dessa inför teoriprovet. Det gäller alltså alla som börjat jaga de senaste 35 åren.

Och eftersom det är viktiga ämnen borde vi väl Jaktjournalen också skriva om dem? Nej det är inte redaktionens mål. Vi vill förmedla jaktglädje och ge tips på hur du fäller fler vilt. Vi vill granska makthavare inom jakten och ge de senaste jaktnyheterna. Så hur viktigt det än är med etiken så överlåter vi de lektionerna åt andra. Vi måste dra gränsen någonstans och vi gör det vid lagen.

Men visst borde vi föregå med gott exempel? När det gäller lagar – ja! Men när det gäller säkerhet och etik blir det genast svårare. Jag får kritik för bilder med stängda slutstycken, där läsare uppfattar bristande kulfång, långa skottavstånd, blod på fällt vilt eller ”grabbigt snack”. Jag tycker det är upp till var och en att ha en policy om sådana saker och tar seden dit jag kommer, men Jaktjournalen skulle bli väldigt platt och tillrättalagd om vi inte kunde förmedla jakten som den var.

Hur gör andra intresseområden?

Föreställ dig att du är intresserad av motorcyklar. För 35 år sedan tog du körkort och nu köper du en MC-tidning för att peppa inför motorcykelsäsongen. Du ser fram emot att läsa om de senaste motorerna, inspirerande turtips, hur proffsen tänker i kurvtagningen och hur duktiga mekare fått ordning på sina hojar. Men när du är klar med 100 glansiga sidor är förväntningarna som bortblåsta.
Det enda du fått med dig är vikten av att hålla hastighetsbegränsningarna eller ljuddämpningen, att du måste köpa en ny hjälm och säkerhetsutrustning och skruvandet är begränsat till bromsar och fjädring.

Det är som att läsa om teoriboken.

Jaktjournalen är ingen teoribok

Jaktjournalen är ingen kurslitteratur. Det är viktigt med säkerhet och etik och det är självklart att vi står på lagens sida, men vi har inga planerade, pedagogiska artiklar i dessa ämnen. Vi vill inte att våra jaktkamrater skadas och vi vill inte att viltet ska lida i onödan, men vi är inte en teoribok. Det vi lägger krutet på är hur du blir en mer effektiv jägare.

Påminn gärna varandra om säkerheten och etiken, för det är viktigt. Och känner du att du behöver en uppfräschning kanske det inte är dumt att damma av Jägarexamensboken. Som ett komplement kan du sedan öppna Jaktjournalen som ger dig jaktglädje och kunskap som gör det roligare för dig att jaga.

För vi ställer inte jaktformer och jägare mot varandra. Vi läxar inte upp våra läsare. Och vi viftar definitivt inte med pekpinnar.