Ledare

Ledare: ”Den stora skarvkomedin”

Utanför Hudiksvall har den lilla ön Kastellholmen hamnat i fokus. Anledningen är att skarven har etablerat sig och efter påtryckningar från allmänheten ansökte kommunen om skyddsjakt på skarvarna. Ansökan fick avslag hos länsstyrelsen och kommunen lämnade in en ny. Men där nånstans tröttnade allmänheten och några privatpersoner såg till att få bort skarvarna. Hur det gick till vet bara de inblandade, men plötsligt var ön tom på skarv.

"}}

När nyheten om skarvskrämseln når länsstyrelsen tar det bara två dagar för dem att agera. Och de gör det på märkligast möjliga sätt. För inte nog med att de beviljar skyddsjakten (det skulle man kunna försvara med att beslutet gäller till 2022 och att skarvarna ju kan återvända), de väljer också att upprätta en polisanmälan mot de okända privatpersoner som skrämde bort skarvarna.

Så problemet är löst men likväl ska polismyndigheten belastas med en utredning.

Vem ska räkna på kostnader?

Jag är ingen förespråkare av civil olydnad, det är inte det jag försöker säga, men jag är en stor förespråkare av rationella beslut och kostnadseffektiv hantering av skattepengar.

Skillnaden mellan den första och den andra ansökan från kommunen var – specificerade kostnader. I det andra underlaget kunde kommunen styrka hur hög kostnaden var för skarvkolonin och vips gick skyddsjakten igenom. 

Men är inte det inte en enkel sak för en handläggare på Enheten för natur och vilt på Länsstyrelsen i Gävleborg att räkna ut själv?

Vad kostar en gasolkanon?

Kommunen värderar träden på Kastellholmen till 15-20 miljoner enligt Alnarpsmodellen (En modell som sätter en prislapp på levande träd till skillnad från det som markägare mer är vana vid – ett lägre priset för ett hugget träd).

Borde inte den prislistan och alla andra kostnader sitta i ryggmärgen på en handläggare? Varför ska någon behöva specificera den ens? Det är väl därför vi har personal på länsstyrelserna?

Nej i deras uppgift ligger tydligen att utveckla gasolkanoner för att skrämma nämnda skarvar – ett faktiskt beslut som togs redan 2017 av samma länsstyrelse och som nu godkänts som metod vid Kastellholmen. Gasolkanoner… Smaka på ordet.

Lagar och moral

Som ni förstår handlar inte detta bara om skarven. Samma trångsynthet och paragrafrytteri ser vi i vargförvaltningen och sälförvaltningen, för att nämna två.

Återigen: Jag är ingen förespråkare av civil olydnad, men jag tror att de juridiskt kunniga är eniga om att all styrning måste baseras på en allmän moral. Vi har till exempel inga problem med att det är olagligt att stjäla för vi vet redan att det är fel.

Men är det moraliskt fel att skrämma bort en skarvkoloni från en ö?

Det tycker slutligen inte länsstyrelsen och det borde de ha insett långt innan privatpersoner gjort sig skyldiga till brott.

Slutligen!

Alnarpsmodellen gäller bara för urbana träd. Ska du köpa en 60 år gammal tall på en plantskola kostar den kanske 50.000 kronor och lika mycket att ”plantera”. Men om allmänheten – precis som Hudiksvalls kommun – kan visa att skarven kostar mer än bara massaved kan vi tidigare nå en normal förvaltning. Sök på Alnarpsmodellen på SLU, det kan vara värt ett försök.