Jaktnyheter

Ledare: ”Äntligen granskas djurrättsterroristerna”

GöteborgsPosten har i en artikelserie granskat djurrättsaktivisterna. Tidningen fokuserade i första hand på bönder som hotats och fått sina gårdar nedbrända, men det finns såklart en koppling till jakten. Jag återkommer till detta. 

"}}

Denna Ledare publicerades i Jaktjournalen nummer 3 2019.

Enligt GöteborgsPosten rör det sig om 200 dåd de senaste tre åren. Det handlar om brandattentat, intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror, misshandel och grova mordhot – där flera varit riktade mot barn. I ett av fallen beskriver tidningen hur en åttaårig flicka gör sin första skoldag efter jullovet. På skolgården möts hon av ballonger där det står att hennes pappa är en mördare. Samtidigt får hennes föräldrar och släktingar beskrivningar av hur familjemedlemmar och barn ska dödas.

Hat är drivkraften

Jaktpressen har länge haft ögonen på dessa grupperingar. Vi har beskrivit hur eftersöksjägare hotats, jakthundstävlingar störts, vargjakt har saboterats och jag har själv mottagit dödshot efter att ha skrivit artiklar om den första licensjakten på varg. Det här är personer man inte ska blanda ihop med mjuka djurälskare. Det här är inga gamla damer och herrar som skänker en slant till utrotningshotade djur och som skämmer bort huskatten. De här människorna drivs inte av empati och kärlek till djuren. Den här gruppen drivs av hat och i hårkorset är djurhållare och jägare som du och jag.

GöteborgsPostens granskning handlade om bönder. Man intervjuade Richii Klinsmeister som har skändat gravar, hotat familjer med yxor och dömts till fängelse för grova brott mot lantbrukare. 

”Det här är provokatörer som drivs av hat.”

För oss jägare är Richii Klinsmeister mest känd som ledargestalt i gruppen Hunt Saboteurs Sweden. På sociala medier kallar han sig för Sergeant at arms för gruppen.

2017 gjorde han, tillsammans med några kumpaner, ett försök att sabotera räv-SM på Gotland. På Gotland rasade bilen han körde och på sociala medier tiggde de pengar från sina medlemmar för att laga den. De hävdade att den hade blivit förstörd av jägare. 
När Jaktjournalen kontrollerade med bilverkstaden som tog emot bilen, berättade mekanikern att bilen gått sönder på grund av dåligt underhåll. 
Jaktjournalens nyhet blev därefter en stor snackis.

Hjälp varandra

GöteborgsPostens granskning har riktat strålkastarljuset mot dessa våldsamma grupperingar. Nu börjar politiker se djurrättsterroristerna för vad de verkligen är. För mig är det skönt att morgontidningarna växeldrar så att inte jaktpressen behöver stå ensam i detta. 

På det temat vill jag också avsluta. Ta hjälp av varandra om ni stöter på dessa grupper i skogen. Kontakta alla ni känner – jaktkompisar, grannlag, jägarorganisationer och oss på tidningen – och se till att ni har stöd på plats. 

Det här är provokatörer som drivs av hat och som filmar allt.

Ta hand om varandra och var försiktiga.