Rovdjursföreningens ordförande uppger att han fått en offert där det skulle kosta 250.000 kronor att skjuta en björn i Sverige. Foto: Gettyimages, montage

Larm om att björnjakt säljs dyrt till utländska jägare

Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, hävdar att det är ett stort problem att utländska jägare erbjuds skjuta björn i Sverige.Orrebrant vet inte hur många björnar utländska jägare skjuter, men han säger sig ha fått en offert på 250.000 kronor för en skjuten björn. Jägare och företrädare för Jägareförbundet, som Journalen pratat med, ifrågasätter summan och omfattningen av sådan betaljakt.

"}}

– Vi har varit i kontakt med företag som säljer troféjakt och har en offert på 250.000 kronor för en veckas björnjakt, all Inclusive, och företaget garanterar i princip att man skjuter en björn. Sedan tar de 45.000 kronor extra för att jägaren ska kunna ta med sig trofén hem, säger Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant.

Det är i en debattartikel i DN som uppgiften förs fram. Artikeln är skriven av Orrebrant och Daniel Ekblom, som företräder Viltvårdsgruppen i Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

Vill inte avslöja

Orrebrant och Ekblom skriver:

”Björnjakten, som Jägareförbundet driver, innebär i år att mer än 600 björnar ska fällas där utländska troféjägare betalar 250 000 kronor för att få skjuta en björn. Sverige efterliknar Afrikas starkt ifrågasatta troféjakt allt mer.”

Magnus Orrebrant vill dock inte avslöja vilket företag som gett offerten på 250.000 kronor för en skjuten björn.

– Vi vill inte namnge företaget, för vi vill använda det här i olika internationella sammanhang. Det värsta är att Sverige ägnar sig åt export av troféer, säger Orrebrant.

Hur många björnar fälls i Sverige under sådana förhållanden?
– Det vet jag inte. Men det handlar inte bara om björn, utan lodjur och varg också. Det vi är ute efter är att det här handlar inte om viltvård, utan om att tjäna en massa pengar, svarar Orrebrant.

Han säger sig ha pratat med med jägare i Norrland, som kontaktats av företag som vill köpa björnjakt för att sedan sälja den vidare till utländska jägare.

”Försvinnande liten del”

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, tror inte på uppgiften.

– Det finns säkert människor som säljer björnjakt, men det är i så fall en försvinnande liten del av björnjakten i Sverige. Sådana fantasisiffror tror jag inte ett dugg på. Det viktigaste är väl då att det är en liten del av björnarna som skjuts av utländska jägare. Det krävs jakträtt och ytterst få personer har tillgång till sådana marker där sådan jakt kan saluföras, säger Gunnar Glöersen.

Jaktjournalen har talat med en mycket erfaren björnjägare och han tror inte heller på uppgiften om 250.000 kronor för en skjuten björn.

– Jag har själv haft utländska jägare och då har jag tagit 5.000 kronor per dag och 40.000 i fällavgift. Men det är ett antal år sedan jag slutade med det – det är inte värt det, helt enkelt, säger björnjägaren.

Magnus Orrebrant i Rovdjursföreningen säger att föreningen han företräder inte är emot sig ”viss jakt”

– Vi motsätter oss den här typen av ”business” – då handlar det inte om viltvård längre, säger Magnus Orrebrant.

Han säger att det ”kanske” offentliggörs i september i vilket fall utländska jägare erbjudits björnjakt i Sverige för 250.000 kronor.

Jaktjournalen har talat med Mats J Larsson, vikarierande redaktör på DN Debatt, som säger att tidningens redaktörer faktagranskar uppgifter i debattartiklar – ”så långt det är möjligt”.

– I det här fallet har jag ingen anledning att misstro uppgiften, säger Mats J Larsson.

”Inte intressant”

Sone Persson, erfaren besiktningsman vid länsstyrelsen i Gävleborg, säger till Jaktjournalen att uppskattningsvis tre till fem björnar per år har skjutits av utländska jägare i Gävleborg.

På Naturverket finns ingen statistik över hur många björnar som skjuts av utländska jägare.

– Vi diskuterade saken i samband med en lodjursjakt, men kom fram till att uppgiften vem som skjuter ett lodjur, en svensk eller utländsk jägare, inte är intressant, så länge jakten är legal och man följer regelverket, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Inte heller på länsstyrelsen i Jämtland, där de flesta björnarna skjuts, finns någon statistik

– Man kan kolla på om det finns namn på skyttar som klingar ”utländskt”, men nu när jag tittar ser jag att det är enormt svårt att avgöra. Min känsla är att det inte handlar om jättemånga utländska jägare som skjuter björn under licensjakten i Sverige, säger Martin Bergwall, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.