Läraren demonstrerade med Djurfront och har inte längre kvar sin anställning på Brunnsviks folkhögskola i Borlänge. Foto: Skärmdump Sahlins struts och Gettyimages, montage

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Jaktjournalen berättade i februari 2019 om Djurfronts försök att driva företaget Sahlins struts i Borlänge till nedläggning. Aktivisterna satte upp plakat där ägarfamiljen uppmanades att stänga verksamheten. Familjen och anställda fick också ta emot ett 30-tal hotfulla telefonsamtal – bland annat uppmanades en son i ägarfamiljen: ”Du borde tänka på säkerheten för dina föräldrar.” Eftersom Djurfront är en militant, våldsbejakande organisation, som inte accepterar att människan överhuvudtaget sätter sig över djur, upplevde ägarfamiljen stort obehag och polisanmälde trakasserierna och hoten.

Deltog i demonstration

Djurfront arrangerade också en demonstration utanför Kupolen i Borlänge som riktade sig mot strutsfarmens verksamhet. Bland demonstranterna identifierades en lärare vid Brunnsviks folkhögskola. Skolans har djupa rötter i arbetarrörelsen och socialdemokration och ledningen för skolan sa till

Jaktjournalen att arbetsmetoderna som Djurfront använder strider mot skolans värdegrund. Därför stängdes läraren av från sitt jobb i väntan på utredning. När Jaktjournalen ringer S-märkta ordföranden för skolan, Maria Strömkvist, vill hon inte svara på några frågor utan säger bara att läraren inte längre jobbar kvar. – Han är inte kvar på skolan. Berodde det på hans medverkan i demonstrationen som Djurfront arrangerade? – Jag säger att han inte är kvar på skolan, och så får det vara bra med det, svarar Maria Strömkvist. Är det hemligt om han blev uppsagt eller avskedad? – Jag törs inte säga om han blev uppsagd eller sade upp sig själv. Jag jobbar inte operativt inom skolan på det sättet. Hade ni låtit honom jobba kvar om han velat det? – Det är en hypotetisk fråga som är omöjlig att svara på, säger Maria Strömkvist.

Läraren berättar

En utförlig beskrivning av hur läraren upplevde det faktum att han fick lämna sitt jobb på Brunnsviks folkhögskola i Borlänge visar dig vara en googling bort. I en lång artikel i webbtidningen

Anlib, som är djurröttsrörelsens egen tidning, intervjuas läraren under rubriken ”Demonstrerade mot djurförtryck – förlorade jobbet”. Läraren uppger att han inte fick sparken. Han stängdes av från sin tjänst under utredningen men fick sedan återvända till jobbet igen. Skolans ledning ska till och med ha framfört en skriftlig ursäkt till honom. I ursäkten ska det bland annat ha stått att Brunnsviks folkhögskola hade fullt förtroende för läraren.

”Civil olydnad-aktion”

Skolans ledning fick dock reda på att han deltagit vid ännu en demonstration och ”civil olydnad-aktion”, mot en kycklingfarm i Katrineholm. Aktivister tog sig in på kycklingfarmen och filmade. – Då tog det fart igen. Skolledningen blev ännu mer upprörd än tidigare och sa rakt ut att jag måste sluta med djurrättsaktivism om jag inte ville bli avskedad. De visste att det inte fanns någon grund för att avskeda mig men att de skulle göra det ändå och att de var beredda att betala eventuella böter om ärendet gick till arbetsdomstolen. Fast ledningen kommer aldrig erkänna att de har sagt det här, säger läraren till Anlib. Han uppger att skolans ledning började ifrågasätta att han använt sig av skolan i sin djurrättsaktivism, att han bjudit in kontroveriella föreläsare. Både skolledning och kollegor oroade sig för skolans rykte. Läraren säger att han inte orkade mer och att skolan och han kom överens om att han skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. Han fick behålla sin lön året ut.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21