Länsstyrelsen tvingar markägare riva jakttorn

En markägare i Norrtälje skärgård tvingas riva ett jakttorn och ta bort en foderautomat. Annars väntar 20 000 kronor i vite.

Markägaren tvingas riva ett jakttorn och en foderanläggning. Arkivbild: Gettyimages

Det är Norrtälje Tidning som berättar om fallet i sin pappersupplaga.

2015 inrättade länsstyrelsen ett naturreservat på den ö ärendet gäller. Efter det har flera jakttorn och en foderautomat satts upp, enligt länsstyrelsen. Det är dock bara ett av jakttornen och foderautomaten, som länsstyrelsen kan bevisa är byggda efter att reservatet grundades.

Länsstyrelsen påtalar också att siktgator röjts och att historiska rösen använts som vägfyllnad.

Mufflonfår ska studeras

Det har dessutom påträffats dovhjort och mufflonfår på ön. Fåren vill länsstyrelsens enhet för naturskötsel dock ha kvar i området, för att kunna göra en jämförande studie hur fåren påverkar växtligheten jämfört med en ö i närheten.

Länsstyrelsen anmälde förhållandena på ön som miljöbrott. Men polisen har tittat på ärendet och funnit att det möjligtvis kan vara förseelse mot områdesskydd men att den förseelsen i så fall är preskriberad.

Ett jakttorn och foderanläggningen ska dock rivas, enligt länsstyrelsens beslut, annars blir det vite på 20 000 kronor.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼