Annons
Länsstyrelsen ger tillstånd för vargjakt i Skrottmyren - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Gävleborgs län
Länsstyrelsen i Gävleborg har idag, 4 januari 2022 fattat beslut om licensjakt på varg i reviret Skrottmyren. Foto: Emil Karlsson
Länsstyrelsen ger tillstånd för vargjakt i Skrottmyren

Licensjakten på varg i Gävleborg skulle omfatta två revir, men ett av dem föll bort efter överklagan. Nu har dock länsstyrelsen fattat beslut om att det också ska vara licensjakt i reviret Skrottmyren.

Det är ett tilläggsbeslut som länsstyrelsen i Gävleborg fattat idag. I reviret Skrottmyren får högst sex vargar fällas under den pågående licensjakten.

Detta har hänt

Det var i september som länsstyrelsen fattade belsut om licensjakt efter varg i reviren Gullsjön och Prästskogen, för att minska den negativa påverkan som vargstammen har på människor som lever i områden där reviren ligger tätt.

I början av december inkom förvaltningsrätten i Luleå med en dom som upphävde den del i beslutet som berörde Prästskogen. Rätten mar att länsstyrelsen inte tagit tillräcklig hänsyn till den påverkan på lokalt bestånd, i förhållande till norra förvaltningsområdets miniminivå.

Länsstyrelsen överklagade, men fick inte gehör i Kammarrätten.

Nytt revir

I samband med överklagan pekade länsstyrelsen i Gävleborg dock ut ett nytt revir för att uppnå det ursprungliga syftet med licensjakt på varg, samt den regionala målsättningen för rovdjursförvaltning i länet.

Reviret Skrottmyren bildades 2018 av en hane från Aamäck och en tik från Årästskogen och har sedan våren 2019 utgjort en familjegrupp. Det är beläget i ett kluster av revir som gränsar mot det norra förvaltningsområdet, men rör sig endast inom Gävleborgs län, till skillnad med Prästskogen.

Pågående forskning i området har genom projektet Viltsamverkan i brandens spår konstaterat att det sammanslagna rovdjurstrycket utgör en stark påverkan på älgstammen kopplat till bland annat kalvöverlevnad. Inom det utvalda jaktområdet finns enligt varginventeringen 2020/2021 ingen genetiskt viktig varg, enligt definitionen F1.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!