Ledare

Länsstyrelse vill inte ha jägarnas insyn

Foto: Per Jonson
Numera är det långt mellan gångerna man sätter kaffet i vrångstrupen, men det händer och man slutar aldrig att förvånas. Senast var för ett par veckor sedan när det stod klart att Länsstyrelsen i Dalarna inte vill ha något samarbete med Jägareförbundet i länet när lodjursstammen ska inventeras.
Redan nu har säkert de flesta räknat ut att lodjursjakten kommer att bli mycket begränsad om det över huvud taget blir någon i Dalarna de närmaste åren. Min slutsats är att Länsstyrelsen helt enkelt inte vill att jägarna ska ha insyn i inventeringsarbetet. Man vill helt enkelt själva bestämma hur stor lodjursstammen är och det lär knappast gynna tamdjursägare och jägare.

Fri tillväxt

Förmodligen vill Länsstyrelsen låta lodjursstammen växa utom kontroll från andra intressen och när tamdjursägare får sina djur rivna kommer en mycket sparsam skyddsjakt att tillåtas. Förmodligen med så krångliga regler att de besvärliga individerna klarar sig. Att enbart förvalta en rovdjursstam genom skyddsjakt är definitivt inte en hållbar förvaltningsplan. Länsstyrelsen i Dalarna borde i stället se lodjuret som en resurs och samarbeta med jägarna för en framtida förvaltning. Nu har man i stället avböjt ett samarbete med Jägareförbundet för att sköta inventeringen i en egen organisation… Hur den organisationen ser ut är inte officiellt, men jag kan tänka mig att Svenska Rovdjursföreningen gärna ställer upp och inventerar.

Historiskt schabbel

Gör man en historisk återblick av den svenska lodjursinventeringen ser man tydligt att denna kringgärdats av ständigt schabbel. För snart 20 år sedan rapporterade Naturvårdsverket att vi hade mellan 300 och 400 lodjur, jägarna hävdade att det var mycket mer. Sedan tog det två år av nytt schabbel innan man kunde enas om en inventeringsmetod. Den första inventeringen med den nya metoden visade att jägarna hade rätt. Resultatet blev 1 200 lodjur i hela landet. De senaste officiella inventeringssiffrorna är från vintern 2014/2015 och de visade att det fanns 1 020 lodjur i landet enligt Viltskadecenters statistik.

Egen inventering

Man ska dock komma ihåg att inventeringssiffrorna utgör ett stort mörkertal. Om inte inventering görs på stora områden registreras inte heller någon lodjursförekomst. I Dalarna är t ex bara halva länet inventerat. Därför är det nu viktigt att jägarna själva gör en egen inventering för att kunna se relevansen i Länsstyrelsens inventeringsresultat. Själv är jag övertygad om att jägarna i Dalarna är av den kalibern att man inte låter sig manipuleras.