I en kampanj på Facebook uppmanar länsstyrelsen till anonyma tips om illegal jakt.
I en kampanj på Facebook uppmanar länsstyrelsen till anonyma tips om illegal jakt.

Länsstyrelse vill ha anonyma tips om tjuvjägare

Med extra medel från Naturvårdsverket upprättar Länsstyrelsen i Västra Götaland ett tipssystem för anonyma uppgiftslämnare.– Vill man tipsa ska man kunna göra det utan att behöva flytta från hus och hem och behöva byta jobb för att man blir trakasserad av den som blir uthängd, säger inventeringsansvarig Nelly Grönberg.Annons

Länsstyrelsen i Västra Götaland har fått extra pengar från Naturvårdsverket för att arbeta med tillsyn. En av åtgärderna är öppna för tips angående illegal jakt. Och anonymitet utlovas.

– Jag hör berättelser varje vecka där folk är trötta på att det körs bilar på natten, med lampor, som skjuter på allt som rör sig, men de kontaktar inte mig och säger att det är Pelle Persson, eller hans pojk som håller på med detta. Utan för dem är det lättare att skicka det anonymt via post, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Oklart med juridiken

Det är viltenheten på länsstyrelsen som kommer att ta hand om tipsen. Exakt hur de ska förvaras, som en databas eller i en pärm till exempel, är ännu oklart. Det är inte heller klart hur dessa tipsbrev ska skyddas av sekretess.
Uppgiftslämnaren är garanterad anonymitet och i instruktionerna uppmanar länsstyrelsen uppgiftslämnaren att inte skriva sina kontaktuppgifter. Men ett brev till en myndighet är automatiskt en allmän handling som kan begäras ut av allmänheten, och länsstyrelsen vet ännu inte hur de kan sekretesskydda de som blir angivna i tipsen.

– Ja, det är en relevant fråga och något som jag själv tycker är viktigt. Jag får höra med juristerna hur vi gör.

Samarbetar med polisen

Exakt hur utredningen med tipsen ska gå till är också ännu oklart. Dels arbetar länsstyrelsen, under uppdraget tillsyn, med att kontrollera särskilda områden som kan komma att bli aktuella med tipsen men man är också intresserad av särskilda personer.

– Det kan vara att det är namn som hela tiden dyker upp, eller områden som gör att vi vet att vi måste lägga extra resurser där, säger Nelly Grönberg. Polisens underrättelse har ju flera namn på misstänkta som ligger hos dem. Är det vissa namn som hela tiden dyker upp så kommer de börja jobba med detta.

Nelly Grönberg menar att detta inte bara är ett arbete för polisen utan att länsstyrelse och polis samarbetar. Det gör de genom att använda sina olika kompetenser.

– Det kan vara att vissa personer är dömda för jaktbrott men vi ser också att de hela tiden kommer undan med felaktigheter som att de rapporterar att de skjutit kvigor som sedan visade sig vara kor. Detta är också vårt ansvarsområde och vissa människor kan dra sig för att kontakta vissa myndigheter.

Fler myndigheter arbetar på liknande sätt

Nelly Grönberg har förståelse för att det kan kännas obehagligt att ens namn finns med i ett register utan några grunder, men menar att det finns flera andra som använder liknande metoder. Hon nämner socialtjänsten inom en kommun där någon rapporterar in att ett barn saknar bra vinterkläder, eller vid tamdjurshållning där det är fritt för allmänheten att anonymt rapportera in missförhållanden.

– Det kan vara ren illvilja som gör att en granne kanske anmäler för att den inte har fått sina åkrar utarrenderade, och det här är absolut inte den bästa vägen att gå. Men det är lika orättvist för den som inte kan lämna uppgifter med sitt namn för att de då inte kan fortsätta att leva sitt liv i lugn och ro.

”Vi måste vara större än så”

Mia Bisther är rovjdurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland och har, genom länsstyrelsens konto, kommenterat inlägget på Facebook.

– Vi vet att det här kan bli stökigt, men vi måste vara större än så. Vi är fullt medvetna om att de flesta inte alls håller på med illegal jakt, utan det här problemet delar vi tillsammans med jägarkåren. Men samtidigt: Om det är så många rovdjur som försvinner så är det svårt att blunda för detta.