Ett och ett halvt år har gått sedan 15 personer anmälda ett de köpt jakt av en man som inte hade någon jakträtt på de aktuella markerna. Foto: Gettyimages, montage

Långsam utredning om jaktbedrägerier förklaras med kompetensbrist

Ytterligare ett år har gått sedan fallet med skånska jaktbedrägerier återigen började granskas av polisen. Att utredningen går så sakta förklarar åklagaren med bristande kompetens hos polismännen. – Det går i snigelfart, säger en av de drabbade jägarna.

– Det här med olika jakträttsavtal är som att röra sig på månens baksida för den som inte är insatt i jakt, säger åklagare Stefan Waern. Hösten 2016 svarade Chrisoffer Frank på en Blocketannons. Han skulle få rätt att jaga allt vilt på en mark på ett skånskt gods. Mannen som sålde jakten bjöd på kaffe och man skrev avtal. – Vi träffades under en timmes tid och åkte runt på marken och tittade. Han berättade bland annat om jaktstugan, som låg idylliskt i en backe, berättar Christoffer Frank. Han betalade 11 500 kronor för sin jakträtt från och med hösten 2017.

Sammanlagt 195 000 kronor

Ytterligare 14 personer har anmält till polisen att de köpt jakträtt av mannen, dels på det skånska godset, dels på ett par andra marker. Tillsammans har de enligt polisutredningen betalat 195 000 kronor. Den som betalat mest har gett den anmälde 34 700 kronor. – I mars 2017 skulle vi ha ett möte med mannen som sålde jakten, inför hösten. Han ställde in mötet och sa att en annan av jaktarrendatorerna inte kunde komma. Men det stämde inte – han hade sagt olika datum till alla inblandade, berättar Christoffer Frank. Problemet var att mannen som annonserat ut jakterna inte hade någon jakträtt på markerna.

Första utredningen nedlagd

I oktober 2017 lämnade han och de övriga inblandade jägarna in en polisanmälan. Den lades ned eftersom den utredande polisen ansåg att jägarna själva måste driva saken civilrättsligt. Jaktjournalen kontaktade Pernilla Åström, chefsåklagare vid södra Skånes åklagarkammare, och hon upplyste att jägarna kunde överklaga beslutet att lägga ned förundersökningen. Christoffer Frank och de andra inblandade skickade in en överklagan och då beslöt Pernilla Åström att fallet skulle tas upp igen.

”Som månens baksida”

Sedan i december 2017 har flera olika poliser jobbat med ärendet och nu är åklagare Stefan Waern inkopplad. Att det hela tar sådan tid förklarar Waern med bristande kompetens hos utredarna. – Jag har funnit brister i utredningen och kommer att träffa poliserna som lett förundersökningen, för att kolla vilka avtal som träffats skriftligt eller muntligt, säger Stefan Waern till Jaktjournalen. Mannen som anmälts för bedrägerier förnekar brott men Waern vill inte gå in på vad han gett för förklaringar. – Tidigast efter sommaren kan jag ta beslut om det blir åtal eller inte, säger Stefan Waern.

”Snigelfart”

Hans tips till jägare som vill köpa jakt är att kontakta Svenska Jägareförbundet och affären ska göras upp. – Jägareförbundet har kompetens och vet hur man ska gå tillväga för att skriva avtal. Man måste kolla med fastighetsregistret vem som har jakträtten. Sägs det ingenting annat så är det markägaren. Man ska inte sluta något avtal innan man kollat saken med markägaren, säger Stefan Waern. Christoffer Frank tycker att polisens arbete går sakta. – Det går i snigelfart. Jag förstår att man måste prioritera mord och så vidare, men det hade varit skönt att få det här överstökat, säger Christoffer Frank.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21