Jaktnyheter

Lång väntan på besked om järvjakt

Rovdjursföreningen och länsstyrelsen i Norrbotten strider emot jakt på järv. Foto: Istock
Norrbotten (JJ) I skuggan av alla överklaganden kring vargjakt kämpar två samebyar sedan ett och att halvt år tillbaka för att få skyddsjakt på tolv järvar. Länsstyrelsen och Rovdjursföreningen kämpar emot och nu avgörs saken i Högsta förvaltningsdomstolen.
Hösten 2016 ansökte samebyarna Semisjaur-Njarg och Lainiovuoma om förebyggande skyddsjakt på åtta respektive fyra järvar. Bakgrunden är att de båda byarna årligen förlorat uppemot 35 procent av sina renar till rovdjur, främst järv. – Det är skador som uppstår år efter år och därför ansökte samebyarna om förebyggande skyddsjakt hösten 2016, berättar Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund. Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten sa nej till skyddsjakten. Kammarrätten upphävde dock beslutet och gav klartecken till skyddsjakten.

Avgörs i högsta instans

Rovdjursföreningen och länsstyrelsen i Norrbotten överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen, som beviljade prövningstillstånd men också stoppade jakten, så kallad inhibition. – Vi är inne i det sista jobbet innan det kommer en dom. En gissning är att målet avgörs inom en till två månader, säger Karl Åhammar, domstolshandläggare på Högsta förvaltningsdomstolen. – Det har snart gått ett och ett halvt år sedan ansökningen om skyddsjakt skickades in, konstaterar Jenny Wik Karlsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21