Jaktnyheter

Landfast is ger finska besökare

Landfast is mellan Sverige och Finland medför att förrymda finska farmade rävar invandrar till Sverige. (Räven på bilden är inte den som i onsdags syntes utanför Umeå) Foto: Gettyimages
Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.
P-A Åhlén, viltforskare i Svenska Mårdhundsprojektet uppmärksammades här om dagen på att en farmad räv fotograferats utanför Umeå. – Det är egentligen inte så hemskt ovanligt. Det är inte varje år vi har så pass kyla att isen lägger sig från kust till kust, men när det händer får vi emellanåt besökare från Finland. Farmrävarna verkar gilla att förflytta sig på isen eftersom det är lättsprunget. Besök av finska farmrävar är direkt korrelerat med landfast is. Enligt PA Åhlen är farmrävarna, många gånger hybrider mellan fjällräv och rödräv, domesticerade och inte alls skygga. Därför söker de sig också till människor i jakt på mat. Det är inte olagligt att fälla en förrymd farmräv, men samtigt menar PA Åhlén att rättsläget är lite oklart. – Eftersom farmrävar kan vara uppfödda fjällrävar härstammade från exempelvis Svalbard är det ju inte lätt att säga om det är en vild fjällräv eller en farmad. Jag hade i alla fall inte fällt en fjällräv som jag misstänkte var farmad utan att få ett polisbeslut på det. Även Mårdhundar kan ta sig över isen mellan Sverige och Finland men eftersom det är stark kyla nu så är risken relativt liten. – De allra flesta ligger i ide nu, säger PA Åhlen.