Läkare vill ställa krav på äldre jägares hälsa

Umeå (JJ) Läkaren Nino Bracin vill ställa högre krav på hälsan hos äldre jägare. Han vill att frågan om hälsotester för äldre vapenägare ska utredas.

– Åtminstone när man kommer till hög ålder borde man ifrågasätta om man ska ha vapen eller inte. Det finns fortfarande de som är 90 år och sitter på pass. Då är det svårt att tro att allt fungerar som det ska, säger Nino Bracin, som är ordförande i Västerbottens distriktsläkarförening.

I helgen börjar älgjakten om i Västerbotten. Jägarna som ger sig ut i skogen behöver inte visa att de är lämpliga och tillräckligt friska för ha vapen. För det finns inga krav på regelbundna hälsokontroller, när en person väl fått sin vapenlicens.

Men läkaren Nino Bracin vill alltså se högre krav på hälsa:

– Vid hög ålder borde man ställa krav att man har bra syn, bra hörsel, bra verklighetsuppfattning och liknande, för att man ska fortsätta kunna ha vapen.

Omkring 1400 jägare i länet är över 75 år. Flera är över 80 och den äldsta är 94 år.

Nino Bracin vill inte säga nån specifik ålder när man borde tvingas testa sin hälsa för att få ha kvar vapnet. Men han tycker inte att man ska vara rädd för att ställa högre krav:

– Det är ett tecken från samhället att man bryr sig om människor. Det borde uppskattas av alla. Jag vet att det är en väldigt känslig fråga. Jag säger inte att man ska göra det här. Utan man borde utreda det här och se över lagen, säger han, uppger P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser