Jaktnyheter

Kvarlämnade renar på ö stör älgjakten

Tre markägare vill att länsstyrelsen tvingar samebyn att ta bort renarna på Stor-Furuön. Karta: Hitta.se
Luleå (JJ) Det har uppstått konflikt mellan jakt och rennäring på en ö i Luleå skärgård. Markägare vill att länsstyrelsen tvingar samebyn att ta bort renarna senast 15 juli.
Norrbottens-Kuriren rapporterar om kvarlämnade renar på Stor-Furuön, som till ytan är drygt en kilometer i diameter. Tre markägare menar att renarna distraherar hundarna under älgjakten, och att älgarna väljer andra öar för att slippa konkurrensen med renarna. – Vi har haft de här problemen sedan 2015 och påtalat det för både samebyn och länsstyrelsen vid upprepade tillfällen. Men länsstyrelsen har tillämpat lagen konsekvent fel och valt att inte agera. Nu måste något hända. Får vi ett avslag så driver vi sannolikt fallet till förvaltningsrätten, säger en av markägarna, Lars Brindt, till Norrbottens-Kuriren. Han menar att Stor-Furuön ligger utanför det område där samebyarna enligt sedvanerätten kan låta renarna beta.

Rennäringslagen

Förra hösten fanns nio renar på ön. I år har fem varit synliga. Renägare Henrik Andersson besökte ön före midsommar och försökte få med sig renarna. Det misslyckades. – Jag hittade inga färska spår. Jag försökte locka fram dem men hittade inga renar. Jag ska åka ut igen och försöka ta bort dem om jag ser dem men vi har kalvmärkning nu och det är mycket att göra, säger Henrik Andersson till Norrbottens-Kuriren. Han hänvisar till domstol om markägarna anser att Stor-Furuön inte är tillåten för renbete. Chefen för länsstyrelsens miljöavdelning, Britta Wännström, framhåller att myndigheten försöker förhålla sig till rennäringslagen och att tvistemål om renbetesrätten måste avgöras i domstol. Hon säger dock att renarna inte ska vara på ön den här tiden på året.

Vill ha vitesföreläggande

Lars Brindt och de andra markägarna vill att länsstyrelsen med vitesföreläggande tvingar Gällivare skogssameby att ta bort renarna. Vite är möjligt att använda om renarna skapar skada eller annan olägenhet. Britta Wännström menar dock att skadans omfattning först måste kartläggas. – Hur många renar handlar det om? Hur stor är skadan? Det kan vara så att förvaltningsrätten måste pröva det, säger Wännström till Norrbottens-Kuriren.