Jaktnyheter

Kungsörnar stoppar skid- och turistanläggning

Planerna på en skid- och turistanläggning i Härjedalen stoppas igen i domstol, på grund örnar. Foto: Gettyimages
Härjedalen (JJ) Planerna på en skid- och turistsanläggning i Härjedalen stoppas på grund av kungsörnar som finns i området.
Tidningen Aktuell Hållbarhet berättar att Mark- och miljödomstolen i Östersund i veckan avslog företaget Örndalen Resorts ansökan om att få bygga anläggning. Anledningen är att kungsörnarna i området anses kunna bli störda i sina häckningar och på sina viloplatser. Nybygget skulle bli den första större skid- och turistanläggning  på 25 år i Sverige. För fyra år sedan stoppades planerna i domstolarna med hänvisning till örnarna.

Andra ansökningen

Örndalen Resort ritade då om projektet och återkom med en ny ansökan 2015. Men även den stoppas alltså av Mark- och miljööverdomstolen. Anläggningen skulle strida mot artskyddsförordningen, anser domstolen. – Vi trodde det skulle gå igenom. Vi har gjort radikala förändringar i projektet för att på alla sätt skydda djurlivet. Sedan finns det nya kunskaper i dag om hur örnar påverkas av den här typen av etableringar, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort, till Aktuell Hållbarhet.

Oenig domstol

Två ledamöter i domstolen var oeniga och ville ge tillstånd för skid- och turistanläggningen. Enligt Aktuell Hållbarhet har företaget Örndalen Resort möjlighet att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen igen, men det är oklart om blir så. – Det enda som är riktigt utrotningshotat i Härjedalen är människor. Vi tycker att vi har haft en förtrolig dialog med dem som precis som vi värnar om djurlivet och att vi kan skapa något som tillfredsställer alla. Men där är vi tyvärr inte än, säger Mats Svensson på Örndalen Resort till Aktuell Hållbarhet.