Jaktnyheter

Krönika: Min karriär som tjuvjägare

Allt verkade okej, men i själva verket var det fråga om tjuvjakt. Foto: Istock
Man måste vara noggrann när man gör upp affärer om jaktmarker. Jag anade ingen oråd och det gjorde mig till tjuvjägare under ett par veckors tid, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i sin krönika.
Mannen var vältalig och hövlig, en alltiallo-konstnär som sålde spik lika övertygande som han predikade om Gud. – Du är jägare, Micke. Jag har ett litet skifte där du kan jaga vårbock om du vill, sa den vältalige och hövlige mannen. Vi åkte till jaktmarken och till och med farsan var med och tittade. Det fanns ett litet torn i kanten på en gammal inäga, och bakom det brant terräng med grov gammelskog och öppnare platser med tät sly, som skapat för daglega för traktens rådjur. – Här är kartan över marken. Jag arrenderar av den äldre mannen som bor i huset du ser längst bort, sa den vältalige och pekade med armen ut över åkrarna. Han ville inte ha betalt, utan tyckte att det räckte om vi delade på eventuella byten.

Markägaren visste inget

Sagt och gjort, det var jakt på vårbock och jag började passa av den lilla markbiten både mornar och kvällar. Det var viktig matplats för rådjuren och en riktig viltväxel. Grävlingar och rävar sprang rakt under tornet och rådjur såg jag varenda gång jag var där. Det var bara det där sista lilla som fattades för att jag skulle kunna skjuta både små pinnbockar och större djur. En kväll när jag var på väg ut till jaktmarken stod det en man med en kratta utanför det hus som den vältalige pekat ut som markägarens. Han var så gammal att han mest stod och stödde sig på krattan. Han bleka anletsdrag avslöjade att han inte varit ute mycket i solen den här våren. – Hej hej, det är jag som jagar på ditt skifte upp i skogskanten. Jag heter Mikael Moilanen, sa jag till mannen och sträckte fram handen. Han bara stod och gapade, säkert i tio sekunder innan han stammade till svar: – Vad sa du att du gjorde, sa du? – Jo, jag sitter på din jaktmark och väntar på vårbock, förklarade jag och berättade att den vältalige upplåtit jakt. – Han har ingen jakträtt här. Jag har varit på rättegångar med honom, för han har sålt min jakt till danskar och tyskar också, berättade mannen.

Herre Gud, vilken skandal

Jag drabbades av samma känsla som när man som barn gjort något riktigt otillåtet och plötsligt blivit avslöjad och påkommen. Huden knottrade sig på hela kroppen och jag kunde nästan ha pissat på mig. Herre Gud, vilken skandal: ”Journalist fast för tjuvjakt”. Jag slog nog nästan knut på mig själv i min iver att förklara min oskuld. Jag fäktade med armarna, grimascherde säkert en hel del och bad som förlåtelse så mycket att till och med en japansk politiker nog skulle ha tyckt att det var en rejäl ursäkt. Mannen stirrade stint på mig. Sekunderna tickade och en vindpust fick tag i mannens lugg som låg kammad över huvudet. Hans hår spretade åt alla håll och vi iakttog varandra under tystnad. – Du, sa han. Har du åkt så här långt så kan du väl gå upp och fortsätta jaga. Men det skulle vara gott med en köttbit om du får ikull någonting, sa mannen. Jag var överlycklig och sjöng för mig själv i bilen. Min karriär som tjuvjägare var över och jag bestämde mig för att hädanefter kolla sådana här jaktöverlåtelser betydligt mer noggrant. Jag borde ha snackat med markägaren redan dag ett. Tyvärr sköt jag ingen bock, så att den gamle markägaren kunde få en köttbit. Men vi skiljdes i alla fall som vänner.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21