Vargvalpar fångade på bild på länsstyrelsens kamera i Brängenreviret. Foto; Länsstyrelsen Jönköping

Kretsordförande nedstämd efter besked om ”viktiga” vargvalpar

Nu bekräftar länsstyrelsen i Jönköpings län att det fötts minst fem valpar i Brängenreviret, som delas mellan Jönköpings och Västra Götalands län. Ordföranden i Jägareförbundets jaktvårdskrets i Ulricehamn, Johan Amby, kan hålla sig för skratt.- Löshundsjakten kommer att bli väldigt, väldigt begränsad, säger han.

"}}

Det var i vintras som personalen på länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län kunde konstatera att ett revirmarkerande par rörde sig på gränsen mellan de båda länen, bland annat i trakterna av Ulricehamn.

Det är två helsyskon födda i Tivedenreviret, som samhället skapade när två finsk-ryska vargar vårvintern 2013 transporterades med bil från Norrbotten till Tiveden i Örebro län.

Trots att vargarna i Brängen är helsyskon räknas reviret som extremt viktigt för den svenska vargstammen, eftersom vargarna har helt unika genomuppsättningar och ger avkommor med helt unika gener.

Nu har valpar fångats på bild.

”Valparna har bekräftats med Länsstyrelsens inventeringskamera i slutet av juli. Det är ännu oklart hur många valpar det finns, men troligen är det minst fem stycken”, skriver länsstyrelsens personal i Jönköping på myndighetens hemsida.

Beskedet kommer som en nyhet för Johan Amby, ordförande i jaktvårdskretsen i Ulricehamn, men han har befarat att det kunde bli så här. Han låter nedstämd.

”Pinkar på oss”

– Jag kommer inte att våga släppa någon hund i reviret – man har ju inte en aning om var de är för tillfället. Det känns som om man pinkar på oss – löshundsjakten är en väldigt stor del av jakten. Jag undrar hur jag ska kunna bedriva tillfredställande eftersök om det inte går att släppa hund på skadat vilt, säger Johan Amby till Jaktjournalen.

Han önskar sig att vargarna var GPS-märkta och att jägare och djurägare kunde se deras position i realtid.

– Ingen vill släppa en familjemedlem om den riskeras att dödas, säger Johan Amby.

Hans siktar nu in sig på att jaktvårdskretsen ska söka kunskap om jakt i vargområden och förmedla den vidare till medlemmarna.

– Här har vi ingen erfarenhet och kunskap. Det handlar bland annat om hur man använder paragraf 28 lagligt, säger Johan Amby.