Klassisk jaktras bryter nedåtgående trend

Kungsbacka (JJ) Efter år av medlemstapp och vikande antal registreringar har nu äntligen trenden vänt. En av Sveriges mest välkända och pålitliga jakthundsraser börjar åter bli populär. Förra året fanns totalt 530 hundar registrerade i Sverige.

Drevern ökar åter i popularitet. 2014 fanns 530 registrerade hundar i Sverige. Foto: Per Jonson

Vi talar naturligtvis om drevern. Ordförande i Svenska dreverklubben, Martin Svensson, Mullsjö är riktigt glad för utvecklingen det senaste året.

– Klubben har fått 146 nya medlemmar. Det är fantastiskt eftersom klubben tidigare haft vikande siffror sedan 1991, säger han.

2014 hade Svenska dreverklubben 2 744 medlemmar, och ligger i paritet med antalet medlemmar klubben hade i slutet av 1960-talet.

– Vi har verkligen kämpat för detta i flera år och kan i dag se att efterfrågan på valpar är större än utbudet. Nu gäller det att ta vara på det ökade intresset för rasen.

Martin Svensson tror att jägare där viltstammarna sviktar har fått upp ögonen för rasen eftersom stöthundar inte är lika effektiva i dessa områden. Men Martin Svensson tror också att den ökade dovpopulationen bidragit en del.

– Jägare har upptäckt att drevern fungerar riktigt bra som hjortdrivare. Vi hör mycket positivt om rasen från många håll.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser