Klassisk jaktras bryter nedåtgående trend

Kungsbacka (JJ) Efter år av medlemstapp och vikande antal registreringar har nu äntligen trenden vänt. En av Sveriges mest välkända och pålitliga jakthundsraser börjar åter bli populär. Förra året fanns totalt 530 hundar registrerade i Sverige.

Har-SM för drevrar avgörs i Jämtland på måndag. Arkivfoto: Per Jonson

Vi talar naturligtvis om drevern. Ordförande i Svenska dreverklubben, Martin Svensson, Mullsjö är riktigt glad för utvecklingen det senaste året.

– Klubben har fått 146 nya medlemmar. Det är fantastiskt eftersom klubben tidigare haft vikande siffror sedan 1991, säger han.

2014 hade Svenska dreverklubben 2 744 medlemmar, och ligger i paritet med antalet medlemmar klubben hade i slutet av 1960-talet.

– Vi har verkligen kämpat för detta i flera år och kan i dag se att efterfrågan på valpar är större än utbudet. Nu gäller det att ta vara på det ökade intresset för rasen.

Martin Svensson tror att jägare där viltstammarna sviktar har fått upp ögonen för rasen eftersom stöthundar inte är lika effektiva i dessa områden. Men Martin Svensson tror också att den ökade dovpopulationen bidragit en del.

– Jägare har upptäckt att drevern fungerar riktigt bra som hjortdrivare. Vi hör mycket positivt om rasen från många håll.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser