Klassisk jaktras bryter nedåtgående trend

Kungsbacka (JJ) Efter år av medlemstapp och vikande antal registreringar har nu äntligen trenden vänt. En av Sveriges mest välkända och pålitliga jakthundsraser börjar åter bli populär. Förra året fanns totalt 530 hundar registrerade i Sverige.

Har-SM för drevrar avgörs i Jämtland på måndag. Arkivfoto: Per Jonson

Vi talar naturligtvis om drevern. Ordförande i Svenska dreverklubben, Martin Svensson, Mullsjö är riktigt glad för utvecklingen det senaste året.

– Klubben har fått 146 nya medlemmar. Det är fantastiskt eftersom klubben tidigare haft vikande siffror sedan 1991, säger han.

2014 hade Svenska dreverklubben 2 744 medlemmar, och ligger i paritet med antalet medlemmar klubben hade i slutet av 1960-talet.

– Vi har verkligen kämpat för detta i flera år och kan i dag se att efterfrågan på valpar är större än utbudet. Nu gäller det att ta vara på det ökade intresset för rasen.

Martin Svensson tror att jägare där viltstammarna sviktar har fått upp ögonen för rasen eftersom stöthundar inte är lika effektiva i dessa områden. Men Martin Svensson tror också att den ökade dovpopulationen bidragit en del.

– Jägare har upptäckt att drevern fungerar riktigt bra som hjortdrivare. Vi hör mycket positivt om rasen från många håll.

 

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser