Jaktnyheter

Klart med tilldelningen av lodjur i Jämtland

Totalt får 21 lodjur skjutas under årets licensjakt i Jämtland. I Västernorrland får 12 djur fällas. Arkivbild: Gettyimages

Idag kom besked från länsstyrelsen i Jämtland om tilldelningen inför årets licensjakt på lodjur. Nu är det bara länsstyrelsen i Västerbotten som inte beslutat om årets tilldelning.

"}}

Att Jämtland nu tagit beslut innebär att alla länsstyrelser utom Västerbotten har meddelat tilldelningen på lodjur för licensjakten 2023, det då även Västernorrland tog beslut under förra veckan.

För Jämtlands del innebär årets licensjakt att totalt 21 lodjur inom länets åtta jaktområden får fällas. Inom några områden kommer jakten att riktas in på singeldjur. Jakten omfattas därför av ett bakspårningskrav.

– Bakspårning är ett krav för att säkerställa att hona med ungar inte skjuts av misstag, säger Martin Bergwall på Jämtlands länsstyrelse i ett pressmeddelande.

Enligt länsstyrelsen har man de senaste åren fått ner stammen mot det nuvarande förvaltningsmålet på 21 föryngringar och stammen anses nu ligga i nivå med målet. Syftet med årets licensjakt är att behålla stammen kring förvaltningsmålet samtidigt som hänsyn tagits till de nationella målen.

– I vårt län är licensjaktens främsta syfte att minska de skador som lodjur orsakar rennäringen, berättar Martin Bergwall.

I Västernorrland, som kom med sitt besked i förra veckan får totalt tolv lodjur fällas. Länets förvaltningsmål är 16 lodjursföryngringar (honor med ungar) och stammen tillåts variera mellan 13–22 föryngringar.

Länsstyrelsen Västernorrland räknar med att årets licensjakt ska hålla stammen på nuvarande nivå eller begränsa den något. Jakten i länet kommer att bedrivas inom tre olika jaktområden:

  • Område ett utgörs av en del av Örnsköldsvik och Sollefteå kommun. Här får fyra lodjur fällas.
  • Område två består av delar av del av Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors, Härnösand, Sundsvall och Timrå kommuner. Totalt sex lodjur får fällas här.
  • Område tre är en del av Ånge kommun. Två lodjur får fällas.