Två jägare åtalas för grovt jaktbrott vid en skyddsjakt på två lodjur i mars 2022. Att de var på marken hos fel sameby när lodjuren fälldes var en kartmiss, hävdar en av de misstänkta. (Arkivbild) Foto: Getty Images

Kartmiss gav åtal efter skyddsjakt på lodjur?

Två män har åtalats vid Lycksele för grovt jaktbrott i samband med en skyddsjakt på lodjur i en sameby. Bland annat handlar åtalet om att två lodjur fällts på fel samebys mark. Men det kan handla om en ren kartmiss enligt kommentarerna från en av de misstänkta under polisförhören.

Skyddsjakten utspelades i Strömsunds kommun i Jämtland i mars 2022. De två jägarna som åtalats är i 35- respektive 40-årsåldern. Duon hade tillstånd från länsstyrelsen att jaga lodjuren och köra skoter inom en sameby, men de hamnade vid flera tillfällen på marken hos en angränsade sameby.

Ett av lodjuren fälldes drygt 2 000 meter på fel sida av gränsen.

Det var länsstyrelsens naturbevakare som började misstänka att lodjuren fällts på fel mark.

Blod, pälshår och spår

Förutom blod och pälshår från lodjuren finns både sko-, hund- och skoterspår som stöd för att det skett grovt jaktbrott.

Åklagaren hävdar även att det körts med skoter på förbjudet område för terrängkörning. Det ska även ha körts med skoter i ett naturreservat utan giltigt tillstånd.

Använt skotrarna under jakten?

I åtalet hävdas även att de åtalade använt skotrarna sedan hundarna släppts. Skotrarna var endast tillåtna att använda för spårning, inte under själva jakten.

De två som åtalats efter skyddsjakten på lodjur förnekar brott, men vidgår delar av händelseförloppet.

Polisens förundersökning blev offentlig när kammaråklagare Christer B Jarlås beslutade att väcka åtal.

Kört in på fel mark?

Av förundersökningen framgår att mannen i 40-årsåldern, som är från Västerbotten, under polisförhör pekade på att duon helt enkelt kört fel med skotrarna.

”Utifrån det här kartmaterialet har vi gjort ett misstag. Då förstår jag varför vi sitter här. Sen att vi skulle kört över kvistar och det. I min värld, utan att låta nonchalant, är det lite löjligt. Det är 1,5 meter snö där och mig veterligt inga ungskogar där. Det tar jag absolut inte på mig”, kommenterade han i förhöret.

Poserade med de fällda lodjuren

Själva tyckte jägarna tydligen att allt gått rätt till. Efter jakten publicerade de nämligen bilder på sociala medier, där de glatt poserade med de fällda lodjuren. Den lyckade jaktdagen beskrevs som ett tillfälle de sent kommer att glömma.

Åklagarens sammanfattning av jaktdagen är inte lika munter:

”Brottet är att se som grovt då det utförts med otillåten användning av snöskotrar och har avsett ett särskilt skyddsvärt vilt.”

Även misstänkt för grovt jaktbrott vid björnjakt

En annan aspekt är att en av de åtalade männen även är åtalad för grovt jaktbrott i ett annat rättsfall. Han är en av fyra misstänkta för grovt jaktbrott efter en björnjakt i Västerbotten 2019.

Rättegången i det målet skulle ha genomförts i Lycksele tingsrätt i december förra året. Men när det blev känt att en av de tilltalade även var misstänkt i samband med lojakten i mars 2022 flyttades förhandlingen om björnjakten till ett senare datum.

Upptag vid illegal björnåtel?

Nu är det tillåtet att ha upptag på björnar med jakthundar vid björnåtel. Men åklagaren hävdar att det vid jakten i Dorotea-trakten i augusti 2019 användes en illegal åtel och att det blev upptag vid åteln. Dessutom ska fordon ha använts vid björnjakten.