Jaktnyheter

Jordnära podd om hunden bakom jägaren

Jaktjournalens husveterinär Anna Pamuk och hundinstruktören Anna ForsWard såg ett behov av en podd för jakthundsägare. Nu har de startat Hundjägarpodden tillsammans. Foto: Privat

Förr sågs jakthundar mer som jaktredskap än som levande och kännande varelser. Men dagens fyrbenta jägare ska snarare jämföras med elitidrottare – och behandlas därefter. Det menar Jaktjournalens husveterinär, Fjällveterinären Anna Pamuk och beteendeexperten Anna ForsWard somstartat Hundjägarpodden tillsammans.

"}}

I sina respektive yrken möter Anna och Anna för det mesta jakthundar som drabbats av olika typer av problem, både fysiska och psykiska. Det är för att kunna hjälpa fler, innan problemen blir så stora att de kräver vård och individuell hjälp, som de startat sin podd för jakthundsägare.

Många lyssnarfrågor

Till podden kan man skriva och ställa frågor. En del svarar Pamuk och ForsWard själva på. Men de har även gjort det till lite av sitt signum att bjuda in personer till podden som de vet har mycket erfarenhet att dela med sig av på sina respektive specialområden.

Att nå ut med en helt ny podd är svårt. Mediebruset är kompakt och det är många som konkurrerar om lyssnarnas uppmärksamhet. Men fastän den bara varit igång sedan årsskiftet har Hundjägarpodden redan hittat sin publik. Sannolikt till stor del beroende på att Anna och Anna själva är vana jägare och erfarna jakthundsägare.

”En jordnära podd”

– Vi kände att det fanns ett behov av en jordnära podd om hunden bakom jägaren. Där det finns ett helhetstänk kring hälsa och där man sprider kunskap på jakthundsägarnas eget språk, förklarar Anna Pamuk.

– Som veterinär vill jag ju att fler ska bli mer intresserade av sina jakthundar. Så att de kan jobba med friskvård, för att slippa sjukvård, fortsätter hon.

Pamuk berättar att det fortfarande finns många gamla, förlegade, föreställningar om jakthundar. Men synen på jakthunden håller på att förändras. Allt fler jägare håller sina hundar som familjehundar mellan jakterna, och inom aveln satsar man allt mer medvetet på att få fram hundar med stark motor, som klarar dagens krav på några årliga intensiva jaktveckor kombinerade med långa perioder som aktiv träningskompis och sällskapshund.

– Jakten är ju bara grädden på moset. Ska man funka som ett team med sin jakthund behöver man lära känna den, säger Anna Pamuk.

Stressade jakthundar

Precis som Anna Pamuk får många frågor som rör hundhälsa i sitt jobb som veterinär, får mångårigt erfarna hundinstruktören och problemlösaren Anna ForsWard många frågor som rör problembeteenden hos jakthundar.

– Jag möter ganska många stressade jakthundar, som aldrig vilar. Jakthundar och andra arbetande hundar har stora motorer. Sådana hundar måste också ha en broms. Annars blir de stressade och det kan yttra sig i allt från klåda, till sjukdomar orsakade av stress, säger ForsWard.

– Det finns jättemånga instruktörer som lär ut träning. Men väldigt få visar hur man rent praktiskt ska gå till väga för att till exempel få hunden att vara lugn i bilen. Många instruktörer är väldigt duktiga på hundar. Men för att kunna hjälpa måste man också kunna prata med människor, fortsätter hon.

”Krångligare vara ny”

Det är just detta, att de tillsammans kan ge heltäckande praktiska råd till jakthundsägare som känner sig vilsna som Anna Pamuk och Anna ForsWard tror är hemligheten bakom Hundjägarpoddens framgång.

Podden har inte minst blivit uppskattad av relativt nyblivna jakthundsägare.

– Tidigare hade man större djurkunskap i samhället. Idag är det mycket krångligare att vara ny hundägare, konstaterar Anna ForsWard.