Jonas har fått nog: Slutar rapportera rovdjur

Gävleborg (JJ) Jonas Heimer har fått nog. Han fick sin jämthund vargdödad och ser ingen ljusning i den vargförvaltning länsstyrelsen driver. – Jag kommer inte att rapportera ett enda rovdjursspår i framtiden, säger Jonas Heimer.

Bildtext: - Har man ett jättebra samarbete med sin länsstyrelse, så tycker jag att man ska fortsätta rapportera rovdjur. Men i Gävleborg får vi jägare ingenting tillbaka, säger Jonas Heimer. Foto: Privat

Han var på älgjakt i Ryssjöreviret i december cirka tre mil nordväst om Gävle och jämthunden Brolle hade älg på gång.

Plötsligt blev han stilla på pejlen. Det tog max en kvart för Jonas att nå platsen men då var det redan för sent. Brolle hittades ihjälbiten.

Vinterns vargjakt i Gävleborg blev en stark besvikelse för jägarkåren. Endast två vargar fick skjutas i Nyskogenreviret.

Två vargdödade älghundar

Brolle var den andra älghunden som vargdödades på ett par veckor i Ryssjöreviret. Händelserna kom att innebära kraftiga men för älgjakten. Hundförarna vågade inte släppa sina hundar och i Oslättsfors älgskötselområde förblev 54 älgar oskjutna.

Nu är måttet rågat för Jonas Heimer.

– Det är ett hån att vi fick skjuta bara två vargar i jakten. Det finns marginal att ta bort vargar som ställer till problem. Det enda jag kan göra åt det här på laglig väg är att sluta rapportera rovdjursspår till länsstyrelsen. De ska inte få min hjälp i inventeringarna, säger Jonas Heimer.

”Det är löjligt”

Han har hört sig för med länsstyrelsens personal och fått veta att de allra flesta spårrapporter kommer från jägare.

– Nu har ju radion berättat om hur mycket människor i Gävleborg tycker om varg. Då kan väl länsstyrelsen ta hjälp av dessa människor i inventeringen. Vi jägare har absolut ingenting tillbaka för att vi rapporterar och det vill jag att andra jägare tänker på, säger Jonas Heimer.

Han tycker också att lodjursjakten är ett hån mot jägarkåren. I årets jakt fick fem lodjur skjutas i Gävleborg. Kvoten fälldes på ett par timmar.

– Det är löjligt. Fem lodjur skulle man kunna skjuta runt sjön här hemma, säger Jonas Heimer.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Jonas Heimer filmade när han hittade sin ihjälbitna jämthundshane Brolle.

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser