Jaktnyheter

Jonas fick sin jämthund dödad av vargar

Jämthunden Brolle blev åtta år gammal. Foto: Privat
Gävleborg (JJ) Jonas Heimer fick sin åttaårige jämthund Brolle ihjälbilten av vargar på lördagen. – Det är på samma ställe där de tog en hund för tre veckor sedan, berättar Jonas.
Han bor i Ockelbo men jagade den här dagen i skogarna österut, cirka tre mil nordväst om Gävle. – Svärfar gick med Brolle och han var efter älg. Älgarna kastade om och vände tillbaka och då låg vargarna troligen och väntade på honom, berättar Jonas Heimer. Klockan var vid 13.30-tiden och först trodde man att Brolle hittat något i terrängen och därför var kvar på samma plats. Men när han påträffades var han ihjälbiten och hade skador i halsen och nacken samt runt pungen och ljumskarna. – Vi var framme hos honom på max en kvart, säger Jonas.

85 älgar kvar att skjuta

Länsstyrelsens personal har besiktat hunden och konstaterat att den är vargdödad. Området heter Råhällan och ligger inom Ryssjöreviret. En jakthund vargdödades för tre veckor sedan på samma plats och länsstyrelsen avslog en ansökan om skyddsjakt, med hänvisning till att vargarna i området inte vållar osedvanligt mycket skada. I älgskötselområdet där Jonas Heimer jagar har man 85 älgar kvar att skjuta i årets tilldelning. Han ger inte upp löshundsjakten utan kommer att fortsätta jaga med sin andra hund. – Att sluta släppa hunden skulle innebära att vargälskarna vinner, säger Jonas Heimer.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 17 21