Jonas fick sin jämthund dödad av vargar

Gävleborg (JJ) Jonas Heimer fick sin åttaårige jämthund Brolle ihjälbilten av vargar på lördagen. – Det är på samma ställe där de tog en hund för tre veckor sedan, berättar Jonas.

Jämthunden Brolle blev åtta år gammal. Foto: Privat

Han bor i Ockelbo men jagade den här dagen i skogarna österut, cirka tre mil nordväst om Gävle.

– Svärfar gick med Brolle och han var efter älg. Älgarna kastade om och vände tillbaka och då låg vargarna troligen och väntade på honom, berättar Jonas Heimer.

Klockan var vid 13.30-tiden och först trodde man att Brolle hittat något i terrängen och därför var kvar på samma plats. Men när han påträffades var han ihjälbiten och hade skador i halsen och nacken samt runt pungen och ljumskarna.

– Vi var framme hos honom på max en kvart, säger Jonas.

85 älgar kvar att skjuta

Länsstyrelsens personal har besiktat hunden och konstaterat att den är vargdödad.

Området heter Råhällan och ligger inom Ryssjöreviret. En jakthund vargdödades för tre veckor sedan på samma plats och länsstyrelsen avslog en ansökan om skyddsjakt, med hänvisning till att vargarna i området inte vållar osedvanligt mycket skada.

I älgskötselområdet där Jonas Heimer jagar har man 85 älgar kvar att skjuta i årets tilldelning.

Han ger inte upp löshundsjakten utan kommer att fortsätta jaga med sin andra hund.

– Att sluta släppa hunden skulle innebära att vargälskarna vinner, säger Jonas Heimer.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 17 21
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser