Jonas fick sin jämthund dödad av vargar

Gävleborg (JJ) Jonas Heimer fick sin åttaårige jämthund Brolle ihjälbilten av vargar på lördagen. – Det är på samma ställe där de tog en hund för tre veckor sedan, berättar Jonas.

Jämthunden Brolle blev åtta år gammal. Foto: Privat

Han bor i Ockelbo men jagade den här dagen i skogarna österut, cirka tre mil nordväst om Gävle.

– Svärfar gick med Brolle och han var efter älg. Älgarna kastade om och vände tillbaka och då låg vargarna troligen och väntade på honom, berättar Jonas Heimer.

Klockan var vid 13.30-tiden och först trodde man att Brolle hittat något i terrängen och därför var kvar på samma plats. Men när han påträffades var han ihjälbiten och hade skador i halsen och nacken samt runt pungen och ljumskarna.

– Vi var framme hos honom på max en kvart, säger Jonas.

85 älgar kvar att skjuta

Länsstyrelsens personal har besiktat hunden och konstaterat att den är vargdödad.

Området heter Råhällan och ligger inom Ryssjöreviret. En jakthund vargdödades för tre veckor sedan på samma plats och länsstyrelsen avslog en ansökan om skyddsjakt, med hänvisning till att vargarna i området inte vållar osedvanligt mycket skada.

I älgskötselområdet där Jonas Heimer jagar har man 85 älgar kvar att skjuta i årets tilldelning.

Han ger inte upp löshundsjakten utan kommer att fortsätta jaga med sin andra hund.

– Att sluta släppa hunden skulle innebära att vargälskarna vinner, säger Jonas Heimer.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 17 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser