Jaktnyheter

Jättedöda björnen ett riktigt klickmonster på webben

Eva Danielsson och Torgny Svensson skapade en klickraket. Foto: Skärmdump SVT och privat
Den "jättedöda" björnen har blivit ett riktigt klickmonster på webben. När detta skrivs har filmsnutten visats drygt 1,4 miljoner gånger på SVT:s facebooksida. – Jag måste väl snart få betalt, säger förre polisen Torgny Svensson.
När Jaktjournalen berättade om det närmast hysteriskt roliga klippet för knappt en vecka sedan, hade det filmade SVT-inlägget 300 000 klick. Nu är siffran 1 441 670. – Vi brukar tycka att ett par tusen klick är bra när vi lägger ut lokala grejer på vår sida i Jämtland, säger Alexandra Westerlund Karlsson, redaktör på SVT Jämtland. Bakgrunden är enkel: Eva Danielsson skickades ut som TV-reporter för att göra ett inslag om en skjuten björn utanför Lillhärdal. – Mår den bra? frågar Eva Danielsson trots att björnen ligger död en bit bort i terrängen, med en pinne i munnen. Mannen som intervjuas heter Torgny Svensson och han svarar blixtsnabbt: – Björnen mår inte bra. Den är jättedöd.

”Räcker med en krona per klick”

Torgny Svensson jobbade för tolv år sedan som polis i Lillhärdal. En björn hade attackerat två jägare, se Expressens klipp om det här, blev påskjuten och länsstyrelsen beslutade om avlivning. Torgny Svensson var med som polis för att säkerställa att rätt björn sköts. – Jag måste väl snart få betalt för min medverkan i den där filmen. Det räcker med en krona per klicka, säger Torgny Svensson och skrattar. Eva Danielsson har förklarat att hon ställde frågan om hur björnen mådde, eftersom en annan björn veckan innan dödat en man och hans hund och enligt beskrivningen mådde dåligt. Hon tyckte att hon såg björnar överallt och var rädd. – Det är komiskt i efterhand. Men hur fan kan man ställa en sådan fråga när man ser att björnen ligger stendöd en bit bort? säger Torgny Svensson. Han berättar att filmen vållat uppståndelse tre gånger sedan den första gången publicerades. – Lasse Kronér hade något program där ett inslag var ”Reportrar som gör bort sig” och då sändes det första gången. Sedan har det kommit upp två gånger till, berättar Torgny Nilsson.

Dramatiskt i det tysta

I efterhand kan Jaktjournalen avslöja att det utspelade sig en del dramatik när björnen fälldes. Men det berättades aldrig när det begav sig. – Min uppgift var att spåra björnen med en hund. När jag var säker på att det var rätt björn, jag hade sett blod i snön, så ropade jag åt länsstyrelsens skytt att han kunde gå in på ståndskallet. Han sköt först ett skott, men efter en liten stund reste sig björnen och gick till attack mot honom. Den sköts på mycket nära håll, berättar Torgny Svensson. Reporter Eva Danielsson har jobbat på SVT i Jämtland sedan början av 2000-talet och har aldrig upplevt lika stort engagemang för något annat inslag hon medverkat i – trots att det här klippet inte ens sänts i TV i andra program än Lasse Kronérs. Det har sparats i ett arkiv för komiska klipp från intervjuer. – Närmare 1,5 miljoner klick. Men Gud, det är inte klokt. Jag har fått massvis med kommentarer, och många skratt, och mamma skrattade som bara sjutton, säger Eva Danielsson. När man tittat på klippet flera gånger kan man få för sig att alltihop är regisserat. Är det så? – Nej, absolut inte, säger Eva Danielsson. – Nej, det är det inte, säger Torgny Svensson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21