Järvjakt kan bli verklighet

Västerbotten (JJ) Flera länsstyrelser i Norrland arbetar för att licensjakt på järv ska bli verklighet och nu öppnar Naturvårdsverket dörren.

Just nu pågår diskussioner kring förutsättningar för licensjakt på järv.

Enligt inventeringsdata beräknas den svenska järvstammen uppgå till närmare 650 djur. Både jägare och länsstyrelser i områden med en växande järvstam och renskötsel förordar licensjakt.

– Vi måste nu börja se över om det går att införa licensjakt på hösten. Det skulle avlasta samebyarna. Ett första steg är att Naturvårdsverket tar fram föreskrifter och vi måste också fundera över hur man ska kunna genomföra en licensjakt rent praktiskt. Förmodligen kommer jakten ske i utpekade områden, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten till Svensk Jakt.

Representanter från länsstyrelserna i områden där renskötsel pågår och Naturvårdsverket ska diskutera hur en eventuell licensjakt praktiskt kan gå till. Ett län blir sannolikt provområde där licensjakt testas och sedan utvärderas.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser