Annons
Järv i Jämtland får skjutas med hagelvapen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan jämtland
Hagelvapen får användas vid skyddsjakt på Jämtländsk järv. Foto: Gettyimages
Järv i Jämtland får skjutas med hagelvapen

Naturvårdsverket har beviljat dispens för att använda hagelbössa laddad med buckshot för skyddsjakt på en järv. Anledningen till beslutet är att jakten kommer bedrivas från helikopter.

Länsstyrelsen i Jämtland har i samband med ansökan om skyddsjakt på en järv, ansökt till Naturvårsverket om dispens att använda hagelvapen vid jakten. I ansökan framgår att jakten kommer bedrivas från helikopter. Man söker även tillstånd att använda sig av så kallade buckshot-hagel, alltså grövre hagel än de till jakt tillåtna US1 (4mm).

Naturvårdsverket har beviljat ansökan med motiveringen att ett hagelvapen i vissa fall är att föredra framför kulvapen i klass 1 eller 2 vid jakt från helikopter, samt att risken för rikoschetter minskas. I villkoren för beslutet framgår bland annat att hagelvapnet skall vara av kaliber 12/70 eller 12/76 och laddas med patroner med en laddning av minst 40 gram US1, eller grövre. I beslutet rekommenderar man även att vapnet bör vara ett brytvapen utan ejektor, som laddas med ett skott.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!