"De här anmälningarna är för att underminera det förslag som tagits fram, men jag har tre chefer över mig. Det här är väldigt obehagligt, säger Ebba Henning Planck.

Jaktmotståndare JO-anmälde Ebba: ”Jag försöker bara vara en tråkig myndighetsperson”

Ebba Henning Planck är projektledare för översynen av jakttiderna och har en bakgrund som jägare. Redan i yttranden till förslaget ifrågasatte jaktmotståndare hennes jaktliga bakgrund och senare JO-anmälde de henne. ”Jag är bara en sketen handläggare – jag har tre chefer över mig”, säger en skakad Ebba till Jaktjournalen.

Det var i oktober 2019 som

JO-anmälningarna började komma in mot projektledaren för Naturvårdsverkets översyn av jakttiderna, Ebba Henning Planck. I yttranden och på olika bloggar uppmärksammade jaktmotståndare hennes jaktliga bakgrund som bland annat förtroendevald för Jägareförbundets kvinnliga, jaktliga nätverk JAQT. De påpekade också att hon hade ett bolag där hon angett jaktturism som en av grenarna. – Jag var förtroendevald inom Jägareförbundet mellan 2017-2018, men när jag tog anställningen på Naturvårdsverket i april 2018 avsa jag mig det uppdraget enligt de regler vi har på Naturvårdsverket. Ett halvår senare, i november 2018, fick hon uppdraget som projektledare för översynen av jakttiderna.

”Aldrig arbetat med jaktturism”

2010 startade Ebba ett bolag. I bolagsordningen uppgav hon olika potentiella verksamheter som exempelvis konsultverksamhet, jaktturism och skogsförvaltning. Bolaget blev en punkt som togs upp i JO-anmälningarna. – Bolaget har enbart bedrivit konsultverksamhet inom näringslivet. Det har aldrig bedrivits någon jaktturism, men jag tog bort den grenen efter anmälningarna, säger Ebba. Sedan hon börjat på Naturvårdsverket uppger hon att det inte bedrivits någon verksamhet alls inom bolaget och att offentliga årsredovisningar kan styrka att det haft noll kronor i omsättning.

Ekorren får känslor i svall

Efter JO-anmälningarna under hösten 2019 gjorde Naturvårdsverket en intern granskning där man prövade hennes påstådda förtroendeuppdrag, bolaget, medlemskap i organisationer och fritidsintressen. Enligt Ebba kom Naturvårdsverkets förvaltningsjurister då fram till att hon inte var jävig i rollen. Men då började personangreppen. – Vi har föreningsfrihet och vilka fritidsintressen jag har hör inte hit. Förslaget innehåller mycket, som att avskaffa brunstuppehåll på älg, vårjakten på bock och jakttiderna för vildsvin, men det är som att ekorren har satt känslorna i svall.

Kan det vara så enkelt att det är för att ekorren är söt? – Ja det tror jag. Men det finns tio miljoner olika åsikter om jakttider och man måste ha rätt fakta och skilja på sak och person. De här anmälningarna är för att underminera det förslag som tagits fram, men jag har tre chefer över mig. Jag är bara en sketen handläggare. Det här är väldigt obehagligt, säger Ebba och ursäktar den spruckna rösten. – Jag försöker bara göra mitt jobb som en objektiv och tråkig myndighetsperson. Får du det stöd du behöver på Naturvårdsverket för att kunna hantera detta? – Jag vill inte kommentera det. Påverkar det här hur du ser på din framtid på Naturvårdsverket? – Jag känner mig personligen trygg men… Ebba är tyst en stund. – Jag tror jag nöjer mig med det svaret. I veckan har Justitieombudsmannen börjat arbeta med anmälningarna från bland annat Jan Bergstam, ordförande på Rovdjursföreningen och Richard Dehnisch, ordförande i föreningen Jaktkritikerna. Jaktjournalen kommer återkomma med ombudsmannens utfall när det presenteras.

Daniel Sanchez 0300-306 21