Jaktnyheter

Jakten på Norrsjövargarna får fortsätta

Skyddsjakten på Norrsjövargarna får fortsätta. Kartan till höger visar skyddsjaktsområdet och platserna för de tre attackerna på jakthundar i år. Bild: Gettyimages, karta: Länsstyrelsen

Förvaltningsrätten avslår Svenska Rovdjursföreningens krav på att jakten på vargarna i Norrsjöreviret inhiberas, alltså stoppas. Därmed får skyddsjakten fortsätta.

"}}

Jaktjournalen har berättat om Svenska Rovdjursföreningens överklagan av skyddsjakten på ett vuxet vargpar i Norrsjöreviret. Hanen, som idag är GPS-märkt, är knuten till fem attacker på jakthundar.

Länsstyrelserna i de tre län där reviret ligger, Örebro, Dalarna och Värmland, har alla tre fattat beslut om skyddsjakt.

Rovdjursföreningen tycker att löshundar ska hållas kopplade och ville att Förvaltningsrätten i Luleå först och främst skulle stoppa jakten och sedan underkänna beslutet om skyddsjakt.

Ingen inhibition

Men på torsdagen kom Förvaltningsrätten fram till att jakten får fortsätta. Så här skriver rätten:

”Förvaltningsrätten, som har beaktat vad som hittills har framkommit i målet, anser att det inte har framkommit tillräckliga skäl för inhibition av besluten. Yrkandet om inhibition ska därför avslås.”

Att beslutet inte inhiberas brukar vara ett tecken på att överklagandet inte kommer att gå igenom. Slutgiltligt besked från Förvaltningsrätten dröjer dock.

Helsyskon från Norge

Enligt den senaste vinterns inventering är vargarna i Norrsjöreviret helsyskon och kommer från Norge och reviret Letjenna 2. En av deras norska föräldrar är en så kallad F2:a, alltså en andra generationens avkomma till en invandrad varg.

Därmed räknas Norrsjövargarna som F3:or.