Jaktnyheter

Jägarna hade rätt

Foto: Per Jonson
Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att björnstammen är tät och att många duktiga jägare är ute. Allt måste klaffa för att man ska hinna skjuta en björn innan tilldelningen på 30 björnar är fylld. Bara några minuter efter vårt samtal hade 14 björnar fällts, alltså nästan hälften av björntilldelningen.

Rätt och slött

Björnstammen är större än vad länsstyrelsen känner till, där har jägarna helt rätt när de tycker att tilldelningen borde vara uppemot 50 björnar för att hålla den på oförändrad nivå. Men länsstyrelsen i Gävleborg, och för den delen även i andra län, har inte fått de verktyg man behövt för att kunna säkerställa björnstammens storlek. Anledningen är att jägarna varit slöa eller inte förstått vikten av att rapportera rovdjursobservationer. Hösten 2016 insåg man det och antalet björnobsar ökade. Länsstyrelsen gick på en försiktighetslinje och ökade tilldelningen med fem björnar till 30 totalt.

Spillningsinventering

Nu ska gävleborgarna göra en spillningsinventering där björnskit ska samlas in och DNA-analyseras för att få ett ändå bättre underlag för beslut. Men för detta krävs att alla verkligen anstränger sig och samlar på björnskit. Just obsar är mycket viktiga att samla in när det gäller beslut för jakt på rovdjur, oavsett om det gäller björn eller lodjur. En utveckling av spillningsinventeringar på björn skulle också vara att man samkör DNA-resultaten med de fällda björnarna.

Inställd björnjakt

När björnjakten drog igång den 21 augusti led jag med jägarna i Norrbotten som fick sin jakt inställd från att ha fått skjuta 30 björnar året innan. Spillningsinventeringen visade på en minskad björnstam med 33 procent och man hade tillåtit skyddsjakt på 42 björnar. Därmed hade Norrbottens länsstyrelse förvaltat björnstammen via skyddsjakt och inte licensjakt. I Gävleborg tog det bara? dagar innan licenstilldelningen var fylld, en indikation på att björnstammen förmodligen fortsätter att öka.

Slutligen

Här på hemsidan, under kategorin jaktnyheter,  hittar du en rad rapporter från framgångsrika jägare i björnskogen som du fortfarande kan ta del av. Passa också på att registrera dig till vårt nyhetsbrev som vi mailar till dig varje vecka. Vi håller dig uppdaterad med allt som jakten bjuder på. Bästa jägarhälsningar