Annons
Jägareförbundets nye bas: "Jag försöker göra det bästa av situationen" | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 månader sedan jägareförbundet
Peter Eriksson, styrelseordförande. Foto: Magnus Rydholm
Jägareförbundets nye bas: ”Jag försöker göra det bästa av situationen”

– Det är en splittring i förbundet och det är inte bra, säger Peter Eriksson, ny ordförande för Jägareförbundet. Men inte heller han kan svara på vad den starka polariseringen beror på.

Peter Eriksson har länge haft förtroendeuppdrag i Jägareförbundet, senast som förste vice ordförande, tills han strax före midnatt innan förbundsstämman nominerades till ordförandeposten.

– Jag brinner för folkrörelsen och är en öppen person och vill lyssna av medlemmarna. Min uppgift är att driva medlemmarnas frågor. Det medlemmarna bestämt ska jag och styrelsen tillsammans verkställa, säger Peter Eriksson.

Vad tänker du om att du fick frågan så nära inpå valet?
– Det har varit rörigt. Jag har suttit i förbundsstyrelsen i tio år och har erfarenhet av hur det fungerar i organisationen. Jag tänkte: ’ok, vill de ha mig så ska jag ta på mig rollen och försöka ena förbundet´’.

Det var jämt, elvalänsföreningar mot elva länsföreningar, där de som röstade för Peter Eriksson hade flest mandat.

– Oavsett resultatet hade den andra sidan varit besviken. Det spelar ingen roll vem som fick rollen, det blir lika illa åt båda håll. Men de som gillar mig fick majoritet och jag lovar att försöka göra det bästa av situationen och försöka få ett fungerande förbund, säger Peter Eriksson.

”Inga stora vägskäl”

Vad är den stora konflikten?
– Det har jag också funderat på. Det är ganska nytt. Jag kan inte säga att jag vet någon orsak varför det är som det är. Det är viktigt med dialog. Vi har ju alla samma mål. Vi månar om jakten och om medlemmarna.

Vad är det då som delar länsföreningarna så starkt om alla har samma mål?
– Det är inga stora vägskäl, det är det som gör det extra svårt. Det vore bra om du fick reda på det och kan berätta för mig. Ingen vore gladare än jag om man kan ta reda på vad det är. Först då kan man göra förändringar.

Det har pratats om en smutsig process med mobbning?
– Jag har ju inte varit i processen. Naturligtvis har jag sett och läst litegrann hur diskussionen har varit. Men jag vet inte vad som har gjorts. Det finns kanske inte ett rätt eller fel. En bidragande orsak kan vara pandemin, att man inte har haft möjlighet att träffas fysiskt. Man får inte samma relation som när man träffas och då kan man lösa problem på ett helt annat sätt.

Skogsbonde

Hur känns det nu?
– Hur det än är så är jag glad att jag blivit valt till ordförande. Jag kommer göra mitt absolut bästa och lägga ner all tid det behövs för att komma framåt i förbundet. Har vi inte ett enat förbund kan vi inte driva några jaktfrågor.

Hur kommer din tjänst se ut, blir det halvtid?
– Det blir nog 150 procent. Precis absolut så mycket tid som behövs. Jag är skogsbonde och kan styra min tid som jag vill. Jag brinner för folkrörelsen och tycker det är viktigt att organisera jägarna. Ju starkare vi är tillsammans ju starkare blir förbundet och vi får igenom det vi vill. Det viktigaste är att få ihop förbundet.

Vad väntar närmast?
– Att kalla styrelsen och diskutera hur vi ska komma vidare.

Det gick inte att enas om en skrivelse efter att du blivit vald, hur ser du på det?
– Nej, det stod väl ganska klart efter de diskussioner som vi hade. Ett kvitto på hur djup spricka det är. Men jag tror att det bara kan bli bättre. Jag är en optimistisk person som vill se möjligheter, och det är många andra också, säger Peter Eriksson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!