Jägareförbundet Blekinge tar strid mot seriestripp

Seriestrippen Nemi har retat upp Jägareförbundet i Blekinge. Ren osanning, tycker förbundets lokala kommunikatör Kent Löving om seriens rovdjursbudskap.

Det är tidningen Sydöstran som härom veckan publicerade Lisa Myhres serie Nemi under fem dagar. Budskapet i serien vänder sig mot rovdjursjakt.

Nu rapporterar Sydöstran i sin pappersupplaga att Svenska Jägareförbundet i Blekinge reagerat på seriestrippen.

– Det vi vänder oss mot är att det som skrivs är ren osanning. I serien står det att de fyra stora rovdjuren, varg, björn, järv och lodjur, får jagas trots att de är utrotningshotade. Det stämmer inte, de är inte utrotningshotade, säger Kent Löving, kommunikatör vid Svenska Jägareförbundet i Blekinge, till Sydöstran.

Han framhåller att jakt inte skulle vara tillåten om det förelåg hot om utrotning.

”Då är det ett problem”

Chefredaktören på Sydöstran, Anders Nilsson, säger sig välkomna en debatt om serien.

– Den konstnärliga friheten är viktig och om serieskaparen vill debattera jakt så måste det få vara okej. Men görs det med något som framställs som fakta och det inte stämmer, då är det ett problem, säger Anders Nilsson till Sydöstrans reporter.

Tidningen har inte lyckats nå serieskaparen, Lise Myhre, för en kommentar.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser