Jägareförbundet Blekinge tar strid mot seriestripp

Seriestrippen Nemi har retat upp Jägareförbundet i Blekinge. Ren osanning, tycker förbundets lokala kommunikatör Kent Löving om seriens rovdjursbudskap.

Det är tidningen Sydöstran som härom veckan publicerade Lisa Myhres serie Nemi under fem dagar. Budskapet i serien vänder sig mot rovdjursjakt.

Nu rapporterar Sydöstran i sin pappersupplaga att Svenska Jägareförbundet i Blekinge reagerat på seriestrippen.

– Det vi vänder oss mot är att det som skrivs är ren osanning. I serien står det att de fyra stora rovdjuren, varg, björn, järv och lodjur, får jagas trots att de är utrotningshotade. Det stämmer inte, de är inte utrotningshotade, säger Kent Löving, kommunikatör vid Svenska Jägareförbundet i Blekinge, till Sydöstran.

Han framhåller att jakt inte skulle vara tillåten om det förelåg hot om utrotning.

”Då är det ett problem”

Chefredaktören på Sydöstran, Anders Nilsson, säger sig välkomna en debatt om serien.

– Den konstnärliga friheten är viktig och om serieskaparen vill debattera jakt så måste det få vara okej. Men görs det med något som framställs som fakta och det inte stämmer, då är det ett problem, säger Anders Nilsson till Sydöstrans reporter.

Tidningen har inte lyckats nå serieskaparen, Lise Myhre, för en kommentar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼