Jägarna anklagas bland annat för förberedelse till grovt jaktbrott. De har svarat med motanmälningar. Foto: Gettyimages, montage

Jägare polisanmälda för björnjakt – har svarat med motanmälningar

En björnjakt i Dalarna har utlöst en kaskad av polisanmälningar. De deltagande jägarna är anmälda för att ha släppt hundar vid åtel, jagat utan gästkort och förflyttat sig i bilar under jakten. Viltvårdsföreningens ordförande, som också är polis, har fått flera motanmälningar riktade mot sig.

"}}

Bakgrunden är att en björn hade visat sig på en vildsvinsåtel 13 timmar tidigare. En medlem åkte upp till platsen och såg då en björn cirka 500 meter från åteln.

– Jag siktade på den men vågade inte skjuta, eftersom jag inte visste om det fanns björnar kvar på tilldelningen, berättar jaktledaren.

Han kontaktade andra medlemmar i viltvårdsområdet, men de tyckte att det var för varmt att jaga. Han kontaktade då andra jägare som har björnhundar.

Hundarna släpptes vid 17-tiden på platsen för synobsen och det blev björnjakt.

”Sa att vi var gripna”

– När klockan började närma sig 18.30 då jakten måste avslutas med tanke på solens nedgång, åkte vi ut för att försöka koppla hundarna. Då dök det upp en person som blockerade vägen för oss med sin bil och skrek flera gånger att vi begått jaktbrott. Till slut tog han fram en polislegitimation och sa att vi var gripna, berättar en av hundägarna.

Han deltog aldrig i jakten.

– Min hundar kom aldrig aldrig ur bilen och jag hade inte ens vapen med mig, säger mannen.

Det var ordföranden i viltvårdsföreningen, en man som arbetar som polis i Dalarna, som dykt upp när hundarna skulle kopplas. Han tillkallade förstärkning och efter en stund kom 5-6 poliser och senare en tjänsteman från länsstyrelsen till platsen.

– Vi hölls kvar i fem timmar och fick inte åka och koppla hunden. Vi fick inte ens ringa hem till våra anhöriga och berätta vad som hänt, säger en jägare.

”Misstanken är tjuvjakt”

Jaktjournalen har talat med polismannen/ordföranden i viltvårdsföreningen och han säger att de inblandade jägarna är misstänkta för fyra brott.

– Varken jag eller vice jaktledaren ville att man skulle jaga björn samma dag som man sett den på åteln. Men tre av våra medlemmar kunde inte hålla sig utan tog dit fyra gästjägare med björnhundar, säger mannen.

Han hävdar att det aldrig löstes några dagkort för de fyra gästerna.

– Misstanken är tjuvjakt, helt enkelt, säger ordföranden/polisen.

Den andra misstanken är att björnhundar släppts på eller i närheten av åtel.

– Det finns också misstanke om att man kört bil, pejlat och förflyttat sig med bil under drevet. Det rubriceras som försök till grovt jaktbrott, säger ordföranden/polisen.

Han hävdar att han inte har någon insyn i polisutredningen utan nu bara agerar som ordförande i viltvårdsföreningen.

”Urkundsförfalskning”

Jaktledaren framhåller att han såg björnen och stod och siktade på den. Man släppte hundarna på spåren och inte på åteln, säger han.

Jaktledaren uppger också att det fanns två gästkort som var lösta vid en tidigare jakt och som inte hade använts. Dessa skulle användas för de två gästjägare som deltog i björnjakten.

– Det handlar om urkundsförfalskning. För när han visade jaktkorten för oss så var de inte ifyllda, vare sig med namn eller datum och då är de ogiltiga. Svaret vi fick var att gästkorten var lösta i fjol, gamla gästkort, och då gäller de inte, säger ordföranden i viltvårdsområdet.

– Det är fel, säger jaktledaren. Gästjägarnas namn och datum för jakten stod på korten.

En av hundägarna säger att han överhuvudtaget aldrig klev ur bilen under björnjakten. Han hade inga vapen med sig och därför behövde han heller inget gästkort.

Det enda sätt han engagerade sig i jakten var att han åkte och försökte hjälpa till med att koppla hundarna.

– Från början sa de att det var fyra jaktgäster, sedan ändrade man det till att det vara bara två av dem som varit aktiva jägare. Nu får polisen utreda vad som hänt, säger ordföranden i viltvårdsområdet.

Riktlinjer från Jägareförbundet

Jaktledaren och andra jägare i jakten har nu både polisanmält och JO-anmält polisen/ordföranden i viltvårdsområdet. Polisanmälan gäller att ordföranden riktat falska anklagelser mot jägarna, att han missbrukat sin tjänsteställning samt olaga frihetsberövande.

Jaktledaren har JO-anmält polisen/ordföranden för att ha blandat ihop sina roller.

– Ett par dagar efter jakten kallade ordföranden till ett extra möte i viltvårdsområdet. Vi har upplevt att han därmed försökte hålla någon slags förhör med oss – utan att vi hade möjlighet att ha några advokater med, säger jaktledaren.

Ordföranden/polismannen:

– Jag talade med juristen på Svenska Jägareförbundet som gav riktlinjer för hur man ska hantera sådana här frågor. Jag har skött det här som privatperson och har inte någon insyn i själva jaktbrottet.

Jaktledaren är upprörd och starkt kritisk till vilka konsekvenser en björnjakt kan få.

– Vi riskerar livet i jakten på ett stort och farligt vilt och hamnar rätt vad det är i en helt absurd situation, där vi anklagas både för att ha använt åtel och ha jagat utan gästkort. Men polisutredningen kommer att visa att hundarna släpptes där jag såg björnen. Dessutom finns originalkopior på gästkorten och de har nu skickats in till polisen, säger jaktledaren.