Jaktnyheter

Jägare och markägare drabbade av vandaler

Avfallet och brandresterna innebär risk både för djur och människor. Frågan är vem som ska bekosta sanering. Foto: Privat
Huddinge (JJ) Två år på raken har jägare och markägare i Gömmarens naturreservat i Stockholm råkat ut för vandaler på sina marker. – Det ser ut som en soptipp, säger arrendatorn och jägaren Ulf Ankarschiöld.
I naturreservatet några kilometer nordväst om Huddinge centrum ligger i dag stora mängder avfall och brandrester utspridda. Det är kringresande människor som för andra året på rad tagit sig in på marken och slagit läger. I fjol sågades kättingen till vägbommen av. I år sågades bommen av. – Förra året lyckades vi avhysa dem med hjälp av polisen. Men det blev sopor kvar. I år utbröt en brand där tre husvagnar och en bil brann och kunde ha orsakat en storbrand, berättar Ulf Ankarschiöld, som arrenderar 67 hektar mark i området.

Fyra lastbilslass

Nu är frågan vem som ska ta reda på soporna. En advokat som är inkopplad i fallet har kontaktat kommunen. – Det är sopor både från i fjol och i år och det är säkert fyra lastbilslass, säger Ulf Ankarschiöld. Saken är polisanmäld och Ulf Ankarschiöld känner uppgivenhet inför att det inte går att stoppa vandalerna från att ockupera markområdet och lämna sopor kvar. – Det finns en idé att vi tar bort vägbommen och ställer dit stenbumlingar istället. Men då kommer ingen in på marken, inte heller jägare och markägare, konstaterar Ulf Ankarschiöld.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21