Jägare och markägare drabbade av vandaler

Huddinge (JJ) Två år på raken har jägare och markägare i Gömmarens naturreservat i Stockholm råkat ut för vandaler på sina marker. – Det ser ut som en soptipp, säger arrendatorn och jägaren Ulf Ankarschiöld.

Avfallet och brandresterna innebär risk både för djur och människor. Frågan är vem som ska bekosta sanering. Foto: Privat

I naturreservatet några kilometer nordväst om Huddinge centrum ligger i dag stora mängder avfall och brandrester utspridda.

Det är kringresande människor som för andra året på rad tagit sig in på marken och slagit läger. I fjol sågades kättingen till vägbommen av. I år sågades bommen av.

– Förra året lyckades vi avhysa dem med hjälp av polisen. Men det blev sopor kvar. I år utbröt en brand där tre husvagnar och en bil brann och kunde ha orsakat en storbrand, berättar Ulf Ankarschiöld, som arrenderar 67 hektar mark i området.

Fyra lastbilslass

Nu är frågan vem som ska ta reda på soporna. En advokat som är inkopplad i fallet har kontaktat kommunen.

– Det är sopor både från i fjol och i år och det är säkert fyra lastbilslass, säger Ulf Ankarschiöld.

Saken är polisanmäld och Ulf Ankarschiöld känner uppgivenhet inför att det inte går att stoppa vandalerna från att ockupera markområdet och lämna sopor kvar.

– Det finns en idé att vi tar bort vägbommen och ställer dit stenbumlingar istället. Men då kommer ingen in på marken, inte heller jägare och markägare, konstaterar Ulf Ankarschiöld.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable

Turkiska Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en klassisk sporting/jakthagelbock och ett resultat av drygt 50 års vapentillverkning. Modellen Nordhunt är speciellt tillverkad för Jaguargruppen och ger mycket hagelvapen för pengarna.

Garmin växlar upp – nu kommer pejlen Alpha 200i

Förbättrad kartkapacitet, större skärm på 3.5” som kan läsas i solljus och programmerbara knappar. Det är några av förbättringarna på nya Alpha 200i. Enheten har också inReach satellitteknologi1 integrerat, vilket möjliggör tvåvägsmeddelanden och interaktiva SOS-aviseringar.

Kortare jakttid föreslås för förföljande älghundar

I Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider finns även förslag som gäller jakthundanvändning. Bland annat föreslås att älghundar som förföljer älg inte får släppas före den första oktober i södra Sverige. Bör älghundsägare vara oroliga för kortare möjligheter till jaktträning?

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.
ANNONS ▼