Jägare, markägare och politiker nedröstade om björn och järv

Jägare och markägare samt politiker i viltförvaltningsdelegationen säger nej till länsstyrelsens förslag, att Värmland ska ha en föryngring av järv och en föryngring av björn. Ja-sidan fick dock majoritet vid delegationens möte.

Det råder oenighet om järvar och björnar i Värmland. Foto: Gettyimages, montage

Länsstyrelsen i Värmland föreslår att länet ska ha en föryngring av björn och en föryngring av järv som minimimål.

– Det är ett förslag som ska upp i rovdjursgruppen i mellersta samverkansrådet, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

I det mellersta samverkansrådet sitter landshövdingarna, som tidigare frångått förslag från de enskilda länsstyrelserna. Där handlar det om att fördela rovdjuren mellan länen.

– I slutändan är det Naturvårdsverket som fattar beslut vad miniminivån ska vara för järv och björn i Värmland, säger Maria Falkevik.

Totala rovdjurstrycket

Förslaget i Värmland röstades igenom i Viltförvaltningsdelegationen med siffrorna sju mot fem. Representanterna för jägarna, ägare och brukare av jordbruksmark samt politiker från Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern röstade emot.

– Vi vill ha en konsekvensanalys av det totala rovdjurstrycket i Värmland. Men det fick vi inte igenom, säger Andrée Brask, som är jägareförbundare och sitter i viltförvaltningsdelegationen som jägarrepresentant.

Kritiken mot länsstyrelsens förslag bygger bland annat på en rädsla för att myndigheten i framtiden kan stoppa björnjakt genom att hänvisa till miniminivån.

Kan nekas björnjakt

– Värmland ligger mitt i mellan Dalarna och Norge och naturligtvis rör sig björnar även hos oss. Men kan vi inte bevisa att vi har hona med ungar, så kan vi nekas björnjakt, säger Andrée Brask.

Han pekar på att Värmland haft bra tillväxt i björnstammen – trots att det inte funnits någon miniminivå.

– Vi ligger långt över mininivån för björn i Mellansverige. Att då Värmland ska ha en föryngring blir en sifferexercis som inte har någon praktiskt betydelse alls, säger Andrée Brask.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼