Jaktnyheter

Jägare laddar för licensjakten på varg

Det rapporteras vara stort intresse för att delta i licensjakten på varg i Ryssjöreviret i Gävleborg. Foto: Gettyimages

Det ser ut att bli en svår inledning på vargjakten som startar 2 januari.
- Vi har ingen snö, men kommer att göra ett försök i alla fall, säger Johan Lundberg, en av jaktledarna i Ryssjöreviret i Gävleborg.

"}}

Det är omfattande förberedelser som pågår inför 2021 års licensjakt på varg i Sverige. Runt om i jaktlag och viltvårdsområden jobbar man med att få till allt från lapptyg till kartor över pass och SMS-kedjor för deltagande jägare.

Snöbristen ställer till det.

– Just nu har vi ingen snö alls. Men vi har gott om kameror ute och bilder på både vuxna vargar och årsvalpar. Vi har sagt att vi gör ett försök en, två dagar och misslyckas det så inväntar vi spårsnö, säger Johan Lundberg, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Gävleborg och en av jaktledarna i Ryssjöreviret.

En handfull lokala rovdjursjägare med hundar som jagar varg, och deras jaktkompisar från andra håll i landet, kommer att stå beredda att gå in som hundpatruller i Ryssjöreviret.

Corona och aktivister

Coronapandemin har också stor inverkan på jakten. Jägarna iakttar Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har därför bestämt att inte ha någon gemensam samlingsplats. Passkyttar, hundförare och eftersöksekipage dirigeras istället ut med mindre SMS-kedjor.

Det finns också en beredskap för att förhindra aktivister från att störa jakten.

– Vi har defininerat en helt ny passtruktur som inte är offentlig utan bara känd av de jägare som deltar. Vi kommer också att använda oss vägbommar, som det är gott om, för att hindra obehöriga att ta sig in i området, säger Johan Lundberg.