Jägarbasarna i Gävleborg och Dalarna vill att spårningarna, som ligger till grund för beslut om vargjakt, ska göras så nära jaktstart som möjligt. Foto: Gettyimages

Jägarbasar kräver vargjakt beslutad på färska spårningar

Ordförandena i Svenska Jägareförbundet i Gävleborg och Dalarna kräver att vargförvaltningen görs om i grunden. De vill att tilldelningen i vargjakten bygger på färska spårningar.

"}}

Jaktjournalen har berättat om vargjakten i Dalarna och Gävleborg, där tilldelningen var totalt 18 vargar i reviren Tinäset och Ödmården-Mörtsjön.

Det verkar sluta med ett fiasko.

Två vargar har fällts i Tinäset och en varg i Ödmården-Mörtsjön.

I Tinäset bedöms inga vargar finnas kvar och därför har länsstyrelsen avlyst jakten. I Ödmården-Mörtsjön har en tik skjutits och där kan eventuellt en ensam hane fortfarande leva.

Det visste länsstyrelsernas personal när jakten startade. Man har i vinter inte hittat spår efter fler vargar i reviren.

– När vi måste fatta beslut på gamla inventeringsresultat kan det bli så här tokigt, har Simon Viklund på länsstyrelsen i Gävleborg sagt till Jaktjournalen.

Målet uppnås inte

Ordförandena i Svenska Jägareförbundet i Dalarna och Gävleborg, Ulf Berg och Johan Lundberg konstaterar nu att målet med den svenska vargjakten, att 75 vargar skjuts, inte kommer att uppnås.

I en debattartikel i Svensk Jakt pekar de på att jaktbesluten grundas på gamla uppgifter, inventeringar som slutförs i mars, alltså tio månader före jaktstart.

”Det är av stor vikt att vi förändrar lagen som styr över hur vi beslutar om jakt på varg”, skriver Berg och Lundberg.

De vill att Sverige inspireras av den norska modellen, där myndigheterna i september beslutar om hur många vargar som ska skjutas. Först i december, med färska inventeringsresultat som underlag, beslutar Norge vilka vargrevir som ska jagas.

”Att vi nu inte kommer att uppfylla målen i årets licensjakt leder till ökad misstro mot myndigheter, en oro hos befolkningen på landsbygden i stort och hos lantbrukare och jägare i synnerhet. Risken är stor att den redan stora vargstammen fortsätter att växa”, skriver Berg och Lundberg i Svensk Jakt.