Jaktnyheter

Jägarbasar i syd kräver licensjakt på varg i höst

Fyra länsbasar för Svenska Jägareförbundet kräver att Naturvårdsverket öppnar för licensjakt på varg redan i höst i södra Sverige. Foto: Gettyimages

Fyra sydliga länsförbund inom Svenska Jägareförbundet kräver att Naturvårdsverket gör om sitt beslut - och ger länsstyrelserna rätt att besluta om licensjakt på varg i höst.

"}}

Svensk jakt berättar om skrivelsen till Naturvårdsverket som satts ihop av ordförandena i Jägareförbundets avdelningar i Sörmland, Jönköpings län, Östergötland och Skåne.

Förvaltningsmålet för södra Sverige är en halv föryngring. Men trots att det nu etablerat sig långt fler revir fick länsstyrelserna från Sörmland och söderut inte besluta om licensjakt i höst.

Löshundsjakten

– Vi vill påpeka att Naturvårdsverket tagit fel beslut. Vi är i södra förvaltningsområdet uppe i runt tio vargrevir, säger Gunnar Lindblad, ordförande i Jönköping, till Svensk Jakt.

I skrivelsen hänvisar han och de andra jägarbasarna till försvårad viltförvaltning, framförallt då vargetableringar slår hårt mot löshundsjakten.

– Vi har varg i princip överallt. För att inte vargpopulationen ska öka okontrollerat i syd, på samma sätt som den gjort i mitt, är det viktigt att komma igång med licensjakten i ett tidigt skede, säger Gunnar Lindblad till Svensk Jakt.

Något svar har inte kommit från Naturvårdsverket ännu.

Som Jaktjournalen berättade på onsdagen kräver även LRF-ordföranden i Skåne, Hans Ramel, att vargstammen minskas.

logo
Jaktjournalen