Jaktnyheter

Jagade björn utan jaktkort – två jakträttsinnehavare straffas med avstängning

Jägarna sköt björnen och löste jaktkort i efterhand. Foto: Gettyimages
Två jakträttsinnehavare i ett viltvårdsområde i Hälsingland har stängts av från småviltsjakt i ett år. De gick ut på björnjakt utan att ha löst småviltkort inom viltvårdsområdet och därför straffas de med avstängning.
De två jakträttsinnehavarna, en markägare och en arrendator, hade fyra jaktgäster med sig och sällskapet lyckades skjuta en björn. Problemet var att de inte löst det småviltskort och gästkort som viltvårdsområdets regler kräver.

”Olyckliga omständigheter”

– Det var olyckliga omständigheter som gjorde att de inte fick tag i den person som de ringde till för att betala för småviltskort och gästkort. De löste sina kort efter jakten, säger ordföranden i viltvårdsområdet. De sköt björnen, alltså, och löste sedan jaktkort? – Ja, det är rätt uppfattat, svarar ordföranden. Är ni överens i styrelsen om att det hela gått rätt till? – Nej, de har brutit mot områdets stadgar. Så vi har beslutat om en disciplinär åtgärd – vi har avstängt dem från småviltsjakt under innevarande jaktår. De gjorde inte tillräckligt mycket för att lösa korten före jakten, säger ordföranden.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21