Jaktnyheter

Inte tjuvjakt – varghanen från Juvberget obducerad

Vargar kan dö av att de blir ihjälsparkade av älgar. Foto: Gettyimages
Karlstad (JJ) De som ropade tjuvjakt fick fel – vargen som hittades död i Värmland dog inte av skador som någon människa tillfogat den. Det är slutsatsen efter att kroppen obducerats.
Alfahanen i reviret Juvberget i norra Värmland hittades död av länsstyrelsens personal. Man fann honom efter att hans sändare visat så kallad mortalitetssignal, att kroppen var stilla. På onsdagen läckte det ut information om att polisen startat en förundersökning. Man misstänkte tjuvjakt eftersom inga skador syntes på kroppen. På torsdagseftermiddagen offentliggjordes obduktionsresultatet. – Man tror att den dödats av ett annat djur, sannolikt blivit ihjälsparkad av en älg men man vet inte säkert. Den är i alla fall inte påkörd – och det finns inga tecken på tjuvjakt, berättar, vid Christina Hallin vid polisens presstjänst i Bergslagen. Gete Hestvik obducerade vargen på Statens veterinärmedicinska anstalt. Hon hittade skador efter trubbigt våld och blödningar i underhuden och inre blödningar. – Den hade blödningar i lungan och mycket fritt blod i brösthålan vilket orsakade att den dog, säger Gete Hestvik.

”Sannolikt tjuvjakt…”

På Svenska Rovdjursföreningen facebooksida skrev trådskaparen att vargen sannolikt var tjuvjagad. Vargsympatisörer drog det igång en hetsk debatt där man efterlyste hårdare tag mot tjuvjakt. Rovdjursföreningen hävdade också att föräldratiken i reviret var försvunnen. Det rättades senare under kvällen. Under kvällen skrev enskilda debattörer att det måste handla om tjuvjakt, eftersom det inleddes en förundersökning som sekretessbelades. – Så görs det alltid, för att information om utredningen inte ska läcka ut innan man fastställt dödsorsaken, säger polisens presstalesperson, Christina Hallin. – Debatten visar hur otroligt polariserad vargfrågan är. Allting är svart eller vitt – och vargar dör aldrig naturligt, säger Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen i en kommentar. Föräldravargarna i reviret Juvberget i Torsby kommun märktes förra vintern med GPS-sändare, för att bli forskningsobjekt i projektet Grensevilt.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21