Jaktnyheter

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

– Man ska ha bra grejer när man jagar. 79-åriga Ingrid Ludwig fällde sin 20-taggare med ett skott från sin studsare i kaliber 30-06. Foto: Per Reiner.
Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.
Oktoberjakten har gått mycket bra för jägarna i Lillvikens Jaktlag trots att man utlyst koförbud de första dagarna. Istället fokuserade de 15 jägarna sig på tjurar och efter fyra dagars jakt var de fem tilldelade tjurarna fällda. Och i går morse jublade Lillvikens jägarna extra. Då fällde jaktlagets egen ”krutgumma” Ingrid Ludwig, 79 år, en tjur med imponerande utlägg och 20-taggar. Ingrid var tilldelad ett pass nere vid Fånån, inget önskepass direkt eftersom strömmen i ån gör att hörbarheten är kraftigt nedsatt. Hundförarna Fredrik Gustafsson och Lennart Mårtensson gick med sina jämthundar Kodiak och Figge. – Jag hade just kommit på passet när tjuren kom springande från vänster i ån med någon hund efter sig. Jag väntade tills den var mitt emot mig och fällde den med ett skott. Den ramlade direkt, vilket var bra, jag skjuter inte om det inte passar. – Man ska ha respekt för djuren, det fick jag lära mig när jag tog jägarexamen i Tyskland 1999.

Firar med smörgåstårta

Tjuren var rutinerad och hade förmodligen fintat bort hundar tidigare. Genom att springa längs med ån i det knappt meterhöga vatten försökte den göra sig av med hundarna. Men Ingrid gjorde inget misstag och idag firar jaktlaget med hembakad smörgåstårta. – Nu ska trofén monteras och mätas, sedan ska jag sätta upp den bredvid min 16-taggare som redan sitter i mitt hus i Strömsund, berättar Ingrid jublande glad. Att Ingrid är en riktig ”krutgumma” har man vetat länge i Lillviken. – Vi är så glada för att ha Ingrid i jaktlaget, vi är två tjejer i jaktlaget, och jag brukar vara kaxig och säga att jag skjuter bra. Men Ingrid är en av de bästa, när hon övar på skjutbanan är det mest bara femmor och femettor på tavlan, berättar Marie Esbjörnsson. Ingrid är med andra ord en mycket aktiv 79-åring som så sent som i fjol startade eget företag och när Jaktjournalen pratar med henne tidigare idag förbereder hon en resa till Tyskland för att hälsa på sin 97 åriga mor. Mer om Ingrid och Lillvikens Jaktlag kan du läsa om i tidningen senare.  

Jämtarna Figge och Kodiak är inte överens om vems älg det är… Foto: Marie Esbjörnsson.