Utan spårsnö är det svårt att få till en framgångsrik lodjursjakt. Foto: Mikael Moilanen

”Ingen mening med jakt som inte går att genomföra”

Sedan i januari har åtta lodjursattacker mot tamdjursbesättningar inträffat i Västra Götalands län. Samtidigt går lodjursjakten dåligt på grund av snöbrist. Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland tycker att tidigare lodjursjakt bör övervägas.- Om jakten inte går att genomföra är det väl ingen mening att ha någon jakt, säger Nelly Grönberg till Jaktjournalen.

"}}

– Vi har sagt exakt samma sak i fler år, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet.

Värnarsidan har emotsatt sig att lodjursjakten påbörjas i februari istället för i mars. Det bygger på att de anser att lodjursungar är för små för att utsättas för jakt tidigare.

Varför jagas då lodjuren? Jo, i besluten som länsstyrelserna skriver framgår det att jakten syftar till att minska de olägenheter som arten ställer till för tamdjursägare.

I Västra Götaland har åtta lodjursattacker mot tamdjursbesättningar inträffat sedan i januari.

– Det handlar om ett, två, kanske tre får som dödats vid varje angrepp. Men vi har djurägare som råkat ut för sammanlagt tio attacker genom åren och då blir det naturligtvis kännbart, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Snön avgörande

Samtidigt går det tungt för jägarna i licensjakten på lodjur, som startade 1 mars, och det beror framförallt på snöbrist. Endast ett lodjur har hittills skjutits i Västra Götaland.

– Snön är avgörande för att lyckas med jakten. Vi brukar få något snöfall i mars, men det ser dåligt ut på prognoserna åtminstone de närmaste tio dagarna, konstaterar Nelly Grönberg.

Hon framhåller att hon inte har tillräcklig kunskap för att bedöma om det är oetiskt att starta jakten 1 februari istället.

– Men jag tycker att det är viktigt att en beslutad jakt går att genomföra, annars är det väl ingen mening att ha någon jakt. Vi måste nog ta diskussionen om jaktstarten i takt med att vintrarna blir kortare och kortare, säger Nelly Grönberg.

Decemberjakt i Finland

I exempelvis Finland startar lodjursjakten den 1 december och avslutas sista februari. Vinterns jakt var framgångsrik och 306 lodjur fälldes.

– Det är uppenbart att EU-länder gör helt olika tolkningar, både av ungars självständighet och när jakten kan starta. Jag kan konstatera att man skjuter över 300 lodjur i Finland – och det är ju inte så att lodjursstammen minskar där. Tvärt om håller den sig på en väldigt hög nivå, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet.

Han och kollegorna på Jägareförbundet har drivit frågan om startdatum 1 februari i lodjursjakten i flera år.

Jakt i brunstperioden

– Ett argument emot har varit att jakten skulle krocka med inventeringsperioden och inledas under vargjakten. Det har en del länsstyrelser ansett skulle innebära för mycket arbete. Andra länsstyrelser tycker tvärtom och varför Naturvårdsverket inte beslutat om tidigare jakt, det vet jag inte, om det beror på ett klart beslut eller om de helt enkelt inte hunnit ändra i förordningarna, säger Gunnar Glöersen.

Vad är mest oetiskt, att börja jakten 1 februari eller 1 mars då lodjuren gått in i sin brunstperiod?
– Det vi vet är att hanar exponerar sig väldigt mycket när man kommer in i mars. De går hela dagarna och skriker och försöker locka till sig partners. Jag tycker att det är betydligt bättre, av alla anledningar, att börja jakten 1 februari, svarar Gunnar Glöersen.

Jonas Malmsten är veterinär och viltforskare vid SLU och har inte forskat på lodjurens biologi, men han har funderingar kring starten för lodjursjakten.

– Det är viktigt att vi tänker på hur vilda djur har det, deras välfärd. Om förutsättningarna för jakt är bra både för djur och människa borgar det för en bra jakt för alla. Har man bestämt sig för jakt borde man ha justa förhållanden för jägarna, säger Jonas Malmsten.

Jaktjournalen söker lodjursforskare på Grimsö och tjänstemän på Naturvårdsverket för kommentarer.