Annons
Ingen licensjakt på lodjur i Norrbotten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 månad sedan lodjursjakt2023
Länsstyrelsens personal i Norrbotten har kommit fram till att lodjursstammen i länet är för svag för att det ska kunna bli licensjakt i år. Foto: Gettyimages
Ingen licensjakt på lodjur i Norrbotten
Besked från Jämtland och Västerbotten dröjer

Det blir ingen licensjakt på lodjur i Norrbotten i vinter. Det meddelade länsstyrelsen på fredagsmorgonen.

Under 2022 hittade länsstyrelsens personal 21 föryngringar, alltså honor med ungar, i Norrbottens län. Miniminivån är 17 föryngringar.

Inventeringen pågår till den 28 februari men länsstyrelsens tjänstemän har inga ”indikationer på att stammen återhämtat sig från tidigare låga nivåer”, skriver länsstyrelsen på sin webbsajt.

Myndigheten hänvisar till beskattningsmodeller gjorda av forskare. De uppges visa att endast mycket litet jaktkligt uttag är möjligt.

Skyddsjakt

”Länsstyrelsen anser att ett sådant eventuellt uttag vid behov bör nyttjas för skyddsjakt efter särskilt skadegörande individer för att minska skador inom rennäringen”, skriver länsstyrelsens tjänstemän.

– Förhoppningen är att stammen kan stabilisera sig i antal och utbredning och att vi sedan kan ha en återkommande licensjakt som reglerar stammen för att minska skadorna för rennäringen, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, på myndighetens webbsajt.

Länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland har inte meddelat något beslut om årets licensjakt på lodjur ännu. Tjänstemän i de båda länen säger till Jaktjournalen att besked kommer i början av kommande vecka.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!