Jaktnyheter

Ingen licensjakt på lodjur i Norrbotten

Länsstyrelsens personal i Norrbotten har kommit fram till att lodjursstammen i länet är för svag för att det ska kunna bli licensjakt i år. Foto: Gettyimages

Det blir ingen licensjakt på lodjur i Norrbotten i vinter. Det meddelade länsstyrelsen på fredagsmorgonen.

"}}

Under 2022 hittade länsstyrelsens personal 21 föryngringar, alltså honor med ungar, i Norrbottens län. Miniminivån är 17 föryngringar.

Inventeringen pågår till den 28 februari men länsstyrelsens tjänstemän har inga ”indikationer på att stammen återhämtat sig från tidigare låga nivåer”, skriver länsstyrelsen på sin webbsajt.

Myndigheten hänvisar till beskattningsmodeller gjorda av forskare. De uppges visa att endast mycket litet jaktkligt uttag är möjligt.

Skyddsjakt

”Länsstyrelsen anser att ett sådant eventuellt uttag vid behov bör nyttjas för skyddsjakt efter särskilt skadegörande individer för att minska skador inom rennäringen”, skriver länsstyrelsens tjänstemän.

– Förhoppningen är att stammen kan stabilisera sig i antal och utbredning och att vi sedan kan ha en återkommande licensjakt som reglerar stammen för att minska skadorna för rennäringen, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, på myndighetens webbsajt.

Länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland har inte meddelat något beslut om årets licensjakt på lodjur ännu. Tjänstemän i de båda länen säger till Jaktjournalen att besked kommer i början av kommande vecka.