Ledare

I Myndighetssverige är björnar som råttor

"Licensjakten är det verktyg länsstyrelserna ska använda för att förvalta björnstammen. Skyddsjakt ska användas för att ta bort skadegörande individer." Foto: Per Jonson/Getty Images
111 björnar har hittills fällts under skyddsjakter och ännu är inte ägandefrågan löst. Chefredaktör Daniel Sanchez vill se förvaltning genom licensjakt och ett slut på slöseriet med uppeldade björnar.
DETTA ÄR EN NÅGOT OMSKRIVEN LEDARE SOM PUBLICERADES I JAKTJOURNALEN NUMMER 7 I skrivande stund har 111 björnar fällts under vårens skyddsjakter och ännu har Naturvårdsverket inte rett ut äganderätten. Sannolikt bränns dessa björnar i SVA:s destruktionsugn och har påverkat höstens licensjakt.

Gamla rekordet sprängt

För tre år sedan slogs rekord i skyddsjakt på björn. Då, 2017, fälldes 42 björnar i Norrbottens län och därmed fanns det inget förvaltningsutrymme kvar för licensjakt. Totalt fälldes 71 björnar i landet och medierna rapporterade oroligt om inflationen i skyddsjakterna. Men problemet var inte bara att man förvaltade björnstammen genom skyddsjakt. De 71 björnar som fälldes brändes upp i en stor ugn på Statens veterinärmedicinska anstalt. Inget togs tillvara. Skinn, kött och kranier eldades upp till en bränslekostnad av 88 000 kronor. Notan stod skattebetalarna för.

Fortfarande inga klara besked

Redan 2017 tyckte SVA det var synd att björnarna gick till spillo och Naturvårdsverket höll med. Med en myndighets toppfart startade verket en utredning och satte en välavlönad jurist på att tolka lagen. Den nya tolkningen blev just klar: björnarna tillhör jakträttsinnehavaren! Men först från 1 juli i år. Fast det tror inte handläggaren att de kommer hinna. Och juristen är osäker på om det gäller retroaktivt. Och riktlinjerna till länsstyrelserna behöver skrivas om. Min tolkning av de där kristallklara beskeden är att årets 111 björnar också kommer kremeras i en ugn som går på rapsolja bekostad av skattemedel.

Inställd licensjakt

Eftersom länsstyrelserna inte vill komma över åtta procent i dödlighet äter skyddsjakterna på licensjakten. Hittills är 41 björnar skyddsjagade i Norrbotten. Det påverkade med all säkerhet licensjakten. I Jämtland har man slagit 2017 års skyddsjaktrekord på 21 och är nu uppe i 31. Det påverkade säkert tilldelningen.

Brunbjörn eller brunråtta

Licensjakten är det verktyg länsstyrelserna ska använda för att förvalta björnstammen. Skyddsjakt ska användas för att ta bort skadegörande individer. Om skyddsjakterna står för 25-100 procent av avskjutningen och björnkropparna transporteras land och rike runt för att sedan eldas upp i statlig regi är det inget som skiljer detta mäktiga vilt från en vanlig stadsråtta. Det är dags att sluta med det här slöseriet på skyddsjakter, transport, kremering och årslånga tolkningar av lagtexter och låta björnjägare jaga under en genomtänkt licensjakt.

Daniel Sanchez Chefredaktör daniel.sanchez@jaktjournalen.se