Havsörn funnen i Sundsvall dog inte av blyförgiftning

Sundsvall (JJ) När havsörnen hittades död i Njurunda i slutet av september spekulerades det i att den dött att blyförgiftning. Så var inte fallet, visar obduktionen på SVA.

Havsörnen som hittades död i Sundsvall dog inte av blyförgiftning. Arkivbild: Gettyimages

Sundsvalls Tidning skriver att havsörnen hittades död i Västby i närheten av Nolby den 20 september. En naturvårdshandläggare på länsstyrelsen spekulerade i att örnen fått i sig bly när den ätit slaktrester efter vilt.

Nu visar obduktionsresultatet på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala att örnen inte dog av blyförgiftning.

Örnen var utmärglad och hade förtvinad muskulatur. Den visade sig ha någon form av störning i tarmsystemet.

– En sak som kan orsaka tarmstörning är blyförgiftning, men den var inte blyförgiftad. Örnen har låga blynivåer, så den har någon annan tarmstörning, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA i Uppsala, till Sundsvalls Tidning.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼