Efter pestutbrottet. Återbruket vid avfallsanläggningen stänger. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage

Härifrån kan afrikansk svinpest ha spridits – men ännu inga avspärrningar

Det blir sannolikt långtgående restriktioner mot att vistas i området i Fagersta där afrikansk svinpest konstaterats. Men ännu på torsdagsmorgonen har ansvariga myndigheter inte vidtagit några åtgärder. Inga avspärrningar var uppsatta när Jaktjournalen körde genom området.

Joar Källman, befäl på polisens ledningscentral i Region Mitt, som Fagersta lyder under, har inte nåtts av någon information om avspärrningar kring området där den afrikanska svinpesten konstaterats

– Det är ingenting jag fått någon information om, säger Joar Källman när Jaktjournalen når honom vid 05.45-tiden på torsdagsmorgonen.

Hade du fått information om det när du påbörjade ditt skift, om det varit aktuellt med avspärrningar?
– Ja, det borde jag ha hört någonting om, svarar Joar Källman.

Ola Olsson, vakthavande befäl i Region Bergslagen, som gränsar till området i Fagersta, har på torsdagsmorgonen inte heller fått någon information om behov av eventuella avspärrningar.

Soptippen?

Nära det begränsade område där de döda vildsvinen i Fagersta hittats ligger den kommunala soptippen i Fagersta. Det finns misstankar om att vildsvinen ätit något där som innehållit smitta.

Jaktjournalens Mikael Moilanen har själv sett en hel grupp vildsvin alldeles vid soptippen så sent som för ett par veckor sedan.

Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, har nåtts av information om vildsvinen och soptippen.

– Att svinpesten skulle dyka upp i Fagersta var oväntad, men vad jag förstår har man haft en del problem med vildsvin runt soptippen. Det är troligt att smittan är kopplad till den, säger Daniel Ligné på torsdagsmorgonen.

Hans uppfattning är att området relativt lätt kan avgränsas, så att smittan inte sprids.

– Det lär finnas vägstängsel, sjöar och lite annat som gör att det borde gå att avgränsa området. Jag är försiktigt positiv till att vi kommer att kunna hantera det här, säger Daniel Ligné.

Flera års avstängning

Han säger att man brukar tala om tre zoner vid sådana här utbrott av smittosamma sjukdomar hos vilt.

– Den innersta zonen, där man kommer att vilja utrota vildsvinen, kan variera mellan 10.000 till 30.000 hektar – ungefär som ett älgskötselområde. Det blir den arealen som är starkast berörd, säger Daniel Ligné.

Hans bedömning är att området, i bästa fall, stängs av för jakt under två år.

– Det handlar om ungefär den tidshorisonten för att friskförklara området. Innan det är friskförklarat vill man exempelvis inte ha in hundar som riskerar att fösa iväg smittade vildsvin till andra områden och förvärra situationen, säger Daniel Ligné.

Pär Granström, kassör och vice jaktledare i Hyppenbennings jaktlag, där de sju döda vildsvinen påträffats, har ännu inte fått någon officiell information som gått ut från SVA eller Jordbruksverket.

– Inte mer än de samtal jag haft med Erik Ågren (biträdande statsveterinär på SVA) och fått tipset att rengöra skor och kläder vi haft på oss när vi varit ute i skogen. Det handlar om rent mekanisk rengöring – tvätta kläderna och göra rent skor så gott det går, säger Pär Granström.

”Otroligt mycket folk”

Området där svinpesten konstaterats i Fagersta ligger alldeles i anslutning till de bebyggda områdena i kommunen. Det är skog och mark där människor både jagar, vandrar och plockar svamp och bär.

– Det är otroligt mycket folk som rör sig där, konstaterar Pär Granström.

Han har nu insett att exempelvis löshundsjakten sannolikt blir förbjuden i området under flera år.

– Ja, så verkar det. Men vad ska vi göra – vi måste ju få bort det här, säger Pär Granström.

Kompostanläggning

Den soptipp som kan misstänkas ha spridit smittan till vildsvinen heter Sänkmossen. Enligt vad Jaktjournalen erfar har kompostanläggningen nyligen byggts in. Tidigare låg den öppen.

Den anställde Jaktjournalen träffar på sopstationen vid 06-45-tiden på torsdagsmorgonen har inte fått någon information om utbrottet av afrikansk vildsvinspest och vad det kommer att medföra. Mannen hänvisar till avfallsföretagets Vafabs kundtjänst.

Jaktjournalen har talat med Daniel Nyström, som bor alldeles nära sopstationen. Han är själv jägare och har en drever som han brukar promenera med i området.

– Vildsvinen rör sig här och jag har själv sett dem vid soptippen. Hemma har min hund stått och tittat på dem på bara några meters avstånd, berättar Daniel Nyström.

”Pågår diskussioner”

Samtidigt rapporterar Radio Västmanland i sina morgonsändningar att Jordbruksverket och SVA nu diskuterar långtgående restriktioner.

– Det pågår diskussioner mellan våra experter på Jordbruksverket och SVA och med jägare, så att vi kan bedöma att här är den största risken. Då kommer vi att lägga restriktioner, så att man inte heller får gå ut och plocka svamp, jaga eller arbeta med skogsbruk, ägna sig åt friluftsaktiviteter i högriskområdet, det mest infekterade området, säger Lena Hellqvist Björnerot, chefsveterinär på Jordbruksverket, till P4 Västmanland.