Annons
Här har vildsvinens speciella salmonella konstaterats - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan vildsvin
De röda vildsvinsfigurerna visar i vilka jaktvårdskretsar den speciella salmonella smittan är konstaterad. Bild: SVA och Gettyimages, montage
Här har vildsvinens speciella salmonella konstaterats

72 vildsvin som varit smittade av salmonella choleraesuis har påträffats sedan SVA inledde övervakningen i hösten 2020. Nästan samtliga fall är konstaterade i Sörmland och Skåne.

– Den här övervakningen bygger framförallt på att jägare skickar in prover, säger Cecilia Hultén, epedemiolog och veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

Jaktjournalen berättade på onsdagen om brist på vildsvinskultingar på Bengt Nilssons jaktmark i Skurup. Han tror att det kan handla om att vildsvinen drabbas av salmonella choleraesuis, en smitta som var utrotad i Sverige i 40 år men som nu åter fått fäste i landet.

72 fall hittills

Sommaren 2020 beslutade SVA att inleda en övervakning av smittspridningen och i oktober samma år började man samla in och analysera prover från döda vildsvin.

Totalt i landet har 613 vildsvin analyserats, det handlar både om självdöda djur och vilt som fällts av jägare. I 72 fall har djurkropparna burit på den specifika salmonellan.

– Det är 48 vildsvin i Sörmland och 24 vildsvin från Halmstad och söderut i Skåne, säger Cecilia Hultén vid SVA.

Fyra av provsvaren som visar salmonella är tagna inom det geografiska område där Bengt Nilsson jagar i Skurup.

Inne på SVA:s hemsida finns en kartbild som visar exakt inom vilka jaktvårdskretsar de positiva salmonellaproven är tagna.

Här har SVA samlat frågor och svar om salmonella choleraesuis.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!