Jaktnyheter

Här är första järven i modern tid skjuten i licensjakt

Så såg en framtass ut på den första järven som fälldes i licensjakt i Sverige i modern tid. Foto: Privat

Den första järven i modern tid har nu skjutits i licensjakt i Jämtland. Jaktjournalen har talat med skytten, som berättar hur det gick till.

"}}

– En enkel och odramatisk jakt, säger jägaren.

Förra licensjakten på järv, 2019, blev ett fiasko. Inte en enda järv av de 15 tilldelade kunde skjutas – mest på grund av svåra snöförhållanden och regler som begränsade användning motorfordon för att lokalisera järvspår.

Nu har har första järven fällts i årets licensjakt, där kvoten är 20 järvar i sex områden i Jämtlands län. Den sköts utanför Storåsen i Bräcke kommun.

– Vi har kanske fyra centimeter snö, så förhållandena är optimala. Kompisen släppte på en östsibirisk laika och jag stod på pass, berättar jägaren.

Man hade hittat nattgamla spår och ringat så gått det gick i området, som till stor del saknar vägnät.

Fast ståndskall

– Men vi såg att spåret var färskt och laikan sprang en bit innan den fick upp järven. Det är svårt att säga hur långt det var från släpp till upptag, berättar jägaren.

Ganska snabbt blev det dock fast ståndskall.

– Jag stod närmast och hade cirka 700 meter in till ståndet. Järven satt i ett trä och jag sköt. Den fastnade i grenverket, så jag fick klättra upp och hämta den, berättar jägaren.

Han har vana från kontakt med järvar. Dels har han skjutit en järv tidigare under skyddsjakt, dels har han upplevt ståndskall på järvar ett otal gånger.

– Det händer då och då att det blir skällningar under björn- och älgjakt och man får gå dit och koppla hunden. Det är mycket järv – länsstyrelsens personal vet själva att inventeringarna inte fungerar. De kollar bara efter lyor med föryngringar, konstaterar jägaren.

Den första järven som fälldes var en hona på 8,4 kilo.

Licensjakten startade 28 november och pågår året ut.